Tenis

Što se događa u New Yorku?

Sport / Ostali sportovi | 06. 09. 2021. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Carlos Alcaraz, najmlađi četvrtfinalista u Open eri

Slobodno možemo napisati - ovakav US Open već dugo vremena nismo gledali. Uopće, jedan Grand Slam turnir s tolikom količinom iznenađenja, kojima kao da nema kraja.

Pravih ih kvalifikanti, tinejdžeri. Ne posustaju. Uostalom pogledajte sljedeća imena. Jenson Brooksby, Oscar Otte, Botic Van De Zandschulp, Carlos Alcaraz, Leylah Fernandez, Emma Raducanu.

Za neke, su ljubitelji tenisa vjerojatno prvi put čuli. Međutim, sve su to tenisači i tenisačice koji su svojim nastupima obilježile dosadašnji tok velikog turnira u New Yorku. Neki od njih su se plasirali u osminu finala, neki su u četvrtfinalu, ali idemo redom.

Prvi Nizozemac nakon 2008. godine

Botic Van De Zandschulp, 117. igrač svijeta je do ovogodišnjeg US Opena imao svega pet pobjeda na touru. Od nedjelje je prvi Nizozemac koji se plasirao u četvrtfinale nekog GS turnira nakon 17 godina.

Usput, ostvario je sedam vezanih pobjeda, računajući naravno i kvalifikacije, pa je prvi kvalifikant koji je stigao do četvrtfinala US Opena od 2008.

U osmini finala, Van De Zandschulp je pobijedio Argentinca Diega Schwartzmana u pet setovima, mada je lagano mogao u tri, jer je imao 2:0 u setovima, 4:2 u trećem, pa onda još dvije meč lopte u četvrtom. Schwartzman se vraćao, ali je stao u petom setu.

Video: Diego Schwartzman vs Botic van de Zandschulp Highlights | 2021 US Open Round 4

"Iskren da budem, nisam očekivao da ću nešto napraviti na ovom turniru, nisam očekivao da ću osvojiti set. Dobro, jesam upisao par pobjeda na Wimbledonu i Roland Garrosu, ali da ću doći do četvrtfinala. Bio sam u nekoliko navrata na rubu, u prethodnim mečevima, sada sam među osam, nadam se da su ponosni u Nizozemskoj", rekao je nakon meča Botic Van De Zandschulp, kojem je naredni protivnik drugi nositelj, Rus Medvedev.

Nije Nadal, ali je dobar, jako dobar

U četvrtfinalu je i jedan Španjolac. Od svih aktivnih tenisača, to je onaj od kojeg se to sigurno najmanje očekivalo. Carlos Alcaraz, najmlađi četvrtfinalista u Open eri.

U trećem kolu je dobio maratonac protiv Tsitsipasa, u četvrtom je eliminirao Petera Gojowczyka koji je imao 2:1 u setovima, ali je u preostala dva seta ulovio dva gema.

"Veoma sam uzbuđen, jer sam prvi put došao do četvrtfinala na jednom Grand Slamu, sve mi još uvijek izgleda pomalo nevjerojatno. Ovo je ostvarenje mojih snova. Nije lako igrati ovakve mečeve, u pet setova", dodao je 18-godišnji Španjolac kojeg u četvrtfinalu čeka Felix Auger-Aliassime.

Video: Carlos Alcaraz vs Peter Gojowczyk Highlights | 2021 US Open Round 4

"On je kandidat za Grand Slam titulu, jasno je nakon poraza u trećem kolu", poručio Stefanos Tsitsipas, treći nositelj.

Protivnik Novaka Đokovića noćas u osmini finala je američki tinejdžer Jenson Brooksby. On je uz sve probleme oko ozljede prošao Aslana Karatseva.

Brooksby je tijekom meča protiv Karatseva imao problema s kukom, ali nije odustajao.

"Ponosan sam kako sam se izborio s izazovom i kako sam zadržao glavu na terenu. Dobro sam počeo, odličan prvi set, ali onda sam izgubio mentalnu energiju u drugom i trećem setu. Ali sam i tada govorio sebi samo da ostanem u tom trenutku, da ostanem pozitivan i fokusiram se na ono što treba da radim. Publika je odigrala veliku ulogu, oni su mi dali tu energiju da se vratim nakon gubitka drugog seta. Hvala svima, skupini mojih navijača, ali i svima ostalima. Uživao sam", reći će momak koji ima tek dvadeset godina, najmlađi Amerikanac u četvrtfinalu ovog turnira nakon Andyja Roddicka 2002. godine.

Otte i njegovi stomačni problemi

Jedan od trojice Nijemaca u osmini finala je Oscar Otte koji je od gore navedenih ipak nešto stariji, ima 28 godina.

Nijemac je New York došao bez trenera i bez fizioterapeuta, odnosno potpuno sam. Do sada je proslavio tri pobjede na touru, pet ukupno na Grand Slam turnirima.

U kvalifikacijama je spašavao meč lopte, bukvalno povraćao na terenu i onda u trećem kolu glavnog ždrijeba sredio Andreasa Seppija u četiri seta.

Trenutačno je 140 igrač svijeta, uglavnom igra mečeve u okviru Bundeslige.

Video: Andreas Seppi vs Oscar Otte Highlights | 2021 US Open Round 3

"Kada se sjetim kvalifikacija tada sam samo razmišljao da što prije odem s terena, nakon svega što mi se dešavalo. Sada sam tu, u osmini finala. Ovo je jedna luda vožnja", kaže Otte.

Fernandez kobna za pobjednice

Kod tenisačica najveća priča je za sada Leylah Fernandez iz Kanade. Ona je u dva kola sredila braniteljicu naslova Naomi Osaku, pa pobjednicu iz 2016. godine, Angelique Kerber.

U oba meča, mlada Kanađanka se uspjela vratiti. Roditelji su njena najveća podrška. Tata je iz Ekvadora, mama s Filipina, njen idol je Justin Henin.

Video: Angelique Kerber vs Leylah Fernandez Highlights | 2021 US Open Round 4

"Sa svojim tatom sam počela trenirati, tu je naravno bila i mama. Oni nisu pravili pritisak, rekli su mi, da mogu prestati trenirati ako to želim", reći će Leylah Fernandez, 73 igračica na svijetu.

Njena naredna protivnica na putu prema polufinalu je Elina Svitolina.

Britanka uživa

Za razliku od Leylah Fernandez, Emmu Raducanu smo upoznali nešto ranije, na Wimbledonu, gdje je stigla s pozivnicom. I probila se do četvrtog kola gdje je morala predati meč. Zato je u između dva velika turnira radila na "snazi" i čini se da je sada u pravom ritmu.

Odradila je tri meča kvalifikacija, u trećem kolu glavnog turnira je 150. na WTA listi razbila Španjolku Tormo 6-0, 6-1. U šest mečeva još nije izgubila niti jedan set.

Video: Emma Raducanu vs Sara Sorribes Tormo Highlights | 2021 US Open Round 3

"Okružena sam sjajnim ljudima, trenerima. Ušli smo u jednu rutinu, ovdje u New Yorku sam već tri tjedna. Nisam očekivala da ću ostati ovako dugo. Osjećam se sjajni na terenu, uživam igrati na ovom turniru. Kada uživam onda i igram najbolje", dodala je Britanka koja protiv Shelby Rogers igra večeras odnosno danas drugi meč dana na Arthur Ashe stadionu, za plasman u četvrtfinale.

Inače, mlada i lijepa britanska tenisačica do sada se iskušavala u raznim sportovima uključujući motociklizam, karting, jahanje i step dance.

Kopirati
Drag cursor here to close