Mirza, Adis, Marko igraju za Tursku

Sinovi nekadašnjeg odbojkaša Studenta "sredili" Srbiju

Adis Lagumdžija je nešto iskusniji, već tri godine igra u Italiji, dok je Mirza još uvijek u Turskoj.
Sport / Ostali sportovi | 30. 09. 2023. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Europskog prvenstva u odbojci, najbolje reprezentacije su se okrenule kvalifikacijama za Olimpijske igre naredne godine. Igraju se tri turnira, u Brazilu, Japanu i Kini. Čak 24 selekcije se nalaze u tri skupine, a samo će njih šest otići u Pariz, po dvije iz svake. Na startu turnira u Japanu, Turska je savladala Srbiju 3:1, po setovima
25:22, 20:25, 25:14, 25:20.

Utakmicu su obilježila braća Lagumdžija koja igraju za reprezentaciju Turske. Adis je osvojio 19 poena, Mirza 12. Radi se o sinovima nekada sjajnog odbojkaša Ekrema Lagumdžije koje u najboljih godinama mostarske odbojke nosio dres Studenta. Ekrem se rodio u Rudom gdje se i počeo baviti odbojkom, ali je nakon jednog meča Kupa u Mostaru, na nagovor tada Hamida Šoše odlučio karijeru nastaviti u Mostaru.

Sredinom osamdesetih Student je bio sjajan klub, upravo pod vodstvo profesora Šoše, igrala se sjajna odbojka. Dovoljno je reći kako je recimo dvije sezone u Mostaru igrao jedan od ponajboljih odbojkaša na svijetu kasnije Slobodan Bobo Kovač koji je došao iz Kolubare.

"Igrali smo kup utakmicu sa Studentom iz Mostara. Rudo je tada bilo član republičke, a Student Druge lige. Trener mostarskog kluba me je odmah primijetio i predložio mi da i ja pređem u Student. U dresu Studenta sam već došao na širi spisak tadašnje reprezentacije Jugoslavije", kaže Lagumdžija. Tih godina Student je u dva navrata izborio nastup na europskoj sceni što nije bilo lako u društvu ekipa kao što su Mladost, Vojvodina, Partizan, Bosna, Modriča.

Adis Lagumdžija je nešto iskusniji, već tri godine igra u Italiji, dok je Mirza još uvijek u Turskoj. Ono što je zanimljivo, još jedan igrač u reprezentaciji Turske je s ovih prostora. To je Marko Matić koji je iz Posavine. On je počeo karijeru u Domaljevcu, sada još uvijek u Turskoj i jedan je od ponajboljih srednjaka. Matić je u ovom susretu protiv Srbije bio odmah uz Mirzu, također je osvojio 12 poena.

Kopirati
Drag cursor here to close