CAS

Ruskim atletičarima zabranjen nastup na Olimpijskim igrama

Sport / Ostali sportovi | 21. 07. 2016. u 10:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jutarnji list piše kako je ruskim atletičarima zabranjen nastup na Olimpijskim igrama nakon što je Sportski arbitražni sud (CAS) podržao odluku Svjetske atletske organizacije (IAAF) i odbio žalbe 68 sportaša te zemlje.

IAAF je ranije odlučio izbaciti ruske atletičare i atletičarke s Olimpijskih igara, a sada je i definitivno jasno da će ih gledati na televiziji. Razlog leži u optužbama za dopingiranje koje je, po svemu sudeći, podržavao Ruski atletski savez kao i država. Pravo nastupa će tako imati samo Darija Klišina i Julija Stepanova.

U zataškavanju i krivotvorenju pozitivnih doping uzoraka ruskih sportaša sudjelovala je ruska država - od moskovskog antidopinškog laboratorija, koji je sudjelovao u toj državnoj uroti, preko Ministarstva sporta, koje je vodilo cijeli proces, do ruske tajne službe FSB čiji su agenti bili uključeni u metodologiju promjene doping uzoraka (McLaren to naziva Disappearing Positive Methodology).

Prema tim podacima, uzorci ruskih sportaša prolazili su kroz ruke moskovskoga FSB-a te odatle prije objavljivanja dolazili u ispostavu FSB-a u Sočiju.

A u Sočiju su se prije antidopinške provjere mijenjali uzorci urina, i to kroz posebno napravljenu rupicu na zidu laboratorija, koje su sportaši davali neposredno nakon natjecanja i zamjenjivali ih uzorcima koji su od istih sportaša uzimani ranije kako bi bili spremni upravo u tu svrhu.

Kopirati
Drag cursor here to close