Odobren nastup

Ruski i bjeloruski tenisači mogu na OI, ali bez zastava i himni

Neutralni sportaši nastupit će bez zastava, amblema ili himni. Sportaši koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini ne mogu ići na Igre.
Sport / Ostali sportovi | 07. 03. 2024. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: IOC / Teniska loptica sa OI

Ruskim i bjeloruskim tenisačima bit će dopušteno da na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta nastupe kao neutralni natjecatelji.

Potvrdila je to Međunarodna teniska federacija (ITF).

ITF je potvrdio da će igračima iz Rusije i Bjelorusije biti dopušteno da nastupe ''u pojedinačnom i neutralnom svojstvu ako zadovolje uvjete odabira i podobnosti, kao i ako budu u skladu s propisima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO)“, javlja Al Jazeera Balkans.

''Odluka ITF-a u skladu je s većinom međunarodnih federacija u vezi s pojedinačnim natjecanjima i nastupima sportista koji sudjeluju na Igrama u Parizu 2024. ovog ljeta“, objavila je krovna teniska organizacija.

Rusima i Bjelorusima zabranjeno je međunarodno natjecanje nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, za koju je Bjelorusija korištena kao poprište.

Međutim, u ožujku prošle godine MOO je izdao niz preporuka međunarodnim sportskim savezima kako bi se natjecateljima iz tih zemalja omogućio povratak.

Neutralni sportaši nastupit će bez zastava, amblema ili himni. Sportaši koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini ne mogu ići na Igre, kao ni oni koji su pod ugovorom sa ruskom ili bjeloruskom vojskom.

Kopirati
Drag cursor here to close