Odlučio MOO

Ruski i Bjeloruski tenisači dobili zeleno svjetlo za učešće na OI

Kvalificiranim sportašima sa ruskim i bjeloruskim putovnicama dopušteno je da sudjeluju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. kao pojedinačni neutralni sportaši.
Sport / Ostali sportovi | 16. 04. 2024. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tenisači Rusije i Bjelorusije moći će se natjecati na Olimpijskim igrama 2024. bez obaveze da igraju za nacionalni tim, objavila je je Međunarodna teniska federacija (ITF).

''Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodni paraolimpijski odbor dozvolit će kvalificiranim sportašima sa ruskim i bjeloruskim putovnicama da sudjeluju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. kao pojedinačni neutralni sportaši (AIN) i na Paraolimpijskim igrama kao neutralni paraolimpijski sportašo (NPA)'', navodi ITF.

Dodaje se da će tenisačima iz ovih zemalja biti dozvoljeno sudjelovati na olimpijskim i paraolimpijskim teniskim natjecanjima u individualnom i neutralnom svojstvu pod uvjetom da budu u skladu sa principima MOK AIN i principima Upravnog odbora Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC).

''Neutralni sportaši će morati ispuniti principe selekcije i uslove podobnosti navedene u važećim pravilima ITF-a'', navodi se.

ITF napominje da će konačne liste tenisača za nastup na Olimpijskim igrama 2024. dostaviti Međunarodnom olimpijskom odboru.

Upravni odbor MOO-a, koji razmatra prijem ''neutralnih'' sportaša, mora da utvrdi da li sportaši na ITF listi ispunjavaju kriterije neutralnosti prije nego što im dozvoli da se natječu na Olimpijskim igrama.

''Odluka ITF-a je u skladu sa odlukom većine međunarodnih federacija u vezi sa pojedinačnim natjecanjima i sportašima koji sudjeluju na Igrama u Parizu 2024. ovog ljeta'', napominje se.

Kopirati
Drag cursor here to close