oko sokolovo

Prvak Lige prvaka u pikadu: Mensur Suljović iz Austrije

Sport / Ostali sportovi | 18. 09. 2017. u 12:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrija slavi svog velikog prvaka''iz sjene''. Mensur Suljović postao je prošlog vikenda prvak Lige prvaka u pikadu, iznenadivši u finalu dvostrukog svjetskog prvaka Garyja Andersona.

Iako se na 45-godišnjeg Suljovića na ovom turniru gledalo kao na outsidera, uspio je iznijeti pobjedu u svih pet igara koje je tijekom vikenda odigrao i dvostrukog svjetskog prvaka Andersona 'završiti' svojom omiljenom 'dvostrukom četrnaesticom'. U zadnjoj igri bio je bolji rezultatom 11:9.
Nagrada od 100.000 za pobjednika (oko 113.630 eura) svakako je dodatni stimulans da nastavi s dobrim rezultatima. Također je ovim rezultatom otvorio i vrata za Premier League, natjecanje najboljih igrača pikada na svijetu.

'Osjećaj je savršen. Nikada nisam mislio da bih mogao pobijediti na ovom turniru. Gary je briljantan igrač i imam veliko poštovanje prema tom momku', rekao je Suljović BBC-u nakon velike pobjede i dodao: 'Ali nisam odustajao'.

Ni poraženi Anderson nije ostao dužan Suljoviću.

'Čovjek (Suljović) je bio sjajan posljednje dvije godine, fenomenalan. Ovoga je vikenda bio najbolji igrač i zasluženo pobijedio. Briljantan je', rekao je 46-godišnji Anderson.

Mensur Suljović je rođen u Srbiji, na jugozapadu Sandžaka u općini Tutin, a 1993. preselio je u Beč. U austrijskoj je prijestolnici i naučio igrati pikado, i to u bratovom kafiću.

Nadimak mu je 'The Gentle' (po istoimenom kafiću čiji je vlasnik), poznat je po svom neobičnom bacanju, a specijalnost mu je dovršavanje igre 'dvostruko' četrnaesticama kad god je to moguće. Najbolji je austrijski profesionalni igrač pikada, a svoje prvo veliko finale odigrao je na Europskom prvenstvu 2016. godine.

'Mnogi misle da se mogu natjecati u pikadu, ali pikado nije samo pogađanje mete. Oni koji to misle trebali bi provesti sa mnom 5-6 sati dnevno trenirajući', rekao je Suljović prije dvije godine u jednom intervjuu, u kojem se osvrnuo i na svoje neobično bacanje.

'Stvarno neobično bacam strelicu, ali nije stvar u tome kako je držite. Predani trening i koncentracija u igri puno su važniji. Teško je igrati protiv favorita kad ti publika zviždi i stvarno moraš imati živce za to', rekao je Suljović kojemu je kao 28 igraču svijeta tada cilj bio biti među prvih 16 i tako dobivati pozivnice za velike turnire bez kvalifikacija po manjim turnirima koji iziskuju dosta novca.

Kopirati
Drag cursor here to close