Ohridska delfina

Prije 80 godina rođena je legendarna plivačica Atina Bojadži

Atina Bojadži se rodila na samoj obali Ohridskog jezera i već s 11 godina oborila je sve makedonske rekorde u plivanju na kratkim stazama u slobodnom i delfin stilu.
Sport / Ostali sportovi | 13. 03. 2024. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Sloboden Pečat / Atina Bojadži (13. ožujka 1944., Ohrid - 28. prosinca 2010., Skoplje)

Atina Bojadži (izvorno Атина Бојаџи), makedonska maratonska plivačica, nazivana i "Ohridska delfina", rođena je na današnji dan prije 80 godina, 13. ožujka 1944. u Ohridu.

Ostala je upamćena po tome što je bila prva žena s područja nekadašnje Jugoslavije koja je preplivala kanal La Manche.

Atina se rodila na samoj obali Ohridskog jezera i već s 11 godina oborila je sve makedonske rekorde u plivanju na kratkim stazama u slobodnom i delfin stilu.

S 18 godina postaje svjetska prvakinja na duge staze i višestruki pobjednik Ohridskog maratona, što još nije nadmašeno.

Godine 1962. postaje svjetska prvakinja u maratonu na slanim vodama kada su od 23 natjecatelja samo ona i jedan Egipćanin došli na cilj na opasnoj relaciji Saida - Bejrut (42 kilometra), i tada joj libanonski predsjednik dodjeljuje medalju za hrabrost.

Video: Nekolku nijansi zenski prikazni - Atina Bojadzi

Vrhunac karijere joj je 9. rujna 1969. kada je preplivala za 13 sati i 20 minuta kanal La Manche (50 kilometara), o čemu je snimljen i film Ispravi se Delfina, a odigrala ju je Neda Arnerić.

Kasnije se bavi trenerskim poslom, prvo u beogradskom klubu "Crvena zvezda", a zatim u Sportskom centru "Los Angeles" u Sjedinjenim Državama.

Polovicom 90-tih godina vraća se u Makedoniju gdje je živjela skromno i povučeno do svoje smrti 28. prosinca 2010. godine u Skoplju.

Makedonski olimpijski odbor 1998. okrunio ju je nagradom "Velikan makedonskog sporta", a 2000. dnevne novine "Utrinski vesnik" proglasile su je sportašicom stoljeća.

U njezinu čast, sportski kompleks u blizini Biljaninih Izvora u Ohridu nosi njezino ime. 

Video: Atina Bojadži - sjećanje
Kopirati
Drag cursor here to close