Nenadmašni

Prije 45 godina Mate Parlov je nokautirao Cuella i postao besmrtan

Iako je dotadašnji svjetski prvak bio favorit, završio je na podu i to u devetoj rundi meča tijekom kojeg su hrvatske ulice, ali i ulice cijele bivše države, bile prazne. Svi su gledali kako Mate Parlov postaje prvak svijeta.
Sport / Ostali sportovi | 07. 01. 2023. u 22:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Primorske novice / Mate Parlov (Split, 16. studenoga 1948. – Pula, 29. srpnja 2008.)

Na današnji dan prije 45 godina, 7. siječnja 1978. legendarni Mate Parlov postao je prvak svijeta u boksu. Bila je to profesionalna titula WBC prvaka svijeta poluteške kategorije.

U borbi održanoj u Milanu Parlov je u devetoj rundi sjajnim lijevim direktom nokautirao aktualnog prvaka Argentinca Miguela Angela Cuella i tako bacio čitavu Jugoslaviju u trans. Bio je to povijesni trenutak za hrvatski i jugoslavenski boks i sport općenito.

Cuello je u meč ušao s rezimeom od 21 pobjede, od čega samo jednu nije ostvario nokautom. No, znalo se tko je Mate te kakav rezime on posjeduje (profesionalnih 19-1-1 u tom trenutku).

Iako je dotadašnji svjetski prvak bio favorit, završio je na podu i to u devetoj rundi meča tijekom kojeg su hrvatske ulice, ali i ulice cijele bivše države, bile prazne. Svi su gledali kako Mate Parlov i na profesionalnoj razini postaje ono što je već zapravo bio, Mate šampion.

Video: Mate Parlov vs Miguel Angel Cuello (ARG)

Bio je Mate čudesan sportaš, u svome sportu tada najbolji na svijetu, a u isto vrijeme čovjek iz naroda, pjesnik, boem, osebujan i pomalo ekscentrik, čovjek koji je volio život. Zato su ga mase obožavale i vjerojatno je Mate bio najpopularniji sportaš Jugoslavije.

Mate Parlov je rođen 1948. godine u Splitu. Po mišljenju stručnjaka, bio je najbolji jugoslavenski boksač u povijesti, i jedan od najdominantnijih boraca u svijetu.

Kao amater, imao je 310 mečeva, a poražen je (na bodove) samo 12 puta. Doživio je i jedan nokaut koji mu je promijenio život.

Bio je prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji osam puta (1967-1974.), pet puta prvak Balkana (1971-1974.), dva puta prvak Europe (1971. i 1973.) i svjetski prvak, na Kubi 1974. godine. Bio je olimpijski pobjednik 1972. godine u Münchenu. U finalu je nokautirao Kubanca Gilberta Carilla.

Ove će se godine navršiti 15 godina od njegove smrt, umro je u Puli 29. srpnja 2008.

Kopirati
Drag cursor here to close