Simpozij sporta

Prezentacijom knjige 'Posljednji penal Faruka' okončan 6. Simposar

Tri dana Simpozija, koji je nosio radni naziv "Stazama šampiona", obilježili su sportski velikani BiH i zemalja regije
Sport / Ostali sportovi | 28. 10. 2017. u 21:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesti međunarodni sportski simpozij "Simposar 2017"  okončan je prezentacijom knjige "Posljednji penal Faruka",  poznatog talijanskog novinara Luigija Rive, te dodjelom priznanja gostima i najboljim sportašima regije.

Riva je proveo dvije i po godine u opkoljenom Sarajevu za vrijeme ratnih djelovanja devedesetih godina i napisao je četiri knjige političke strukture vezane za raspad Jugoslavije, ali kako je kazao, nijedna knjiga nije ostvarila publicitet kao ''Posljednji penal Faruka''.  

''Odlučio sam napisati knjigu nakon što sam 1994. godine, 20 godina prije pisanja knjige, u Strazburu sreo Faruka Hadžibegića, koji mi je tada rekao da je on čovjek koji je promašenim penalom uništio Jugoslaviju. Naravno, penal u nogometu nije mogao uništiti jednu zemlju, ali bilo je to zanimljiva literarna tema i ja sam odlučio da se posvetim tome'', rekao je Riva.

Dvadeset godina poslije kontaktirao je Hadžibegića koji mu je rekao da je svjestan da nije kriv za raspad Jugoslavije, ali da mu još uvijek mnogi ljudi kažu ''da si dao gol možda bi Jugoslavija opstala''.

Knjiga je dobila četiri nagrade u Europi, prevedena je na Francuski jezik, a uskoro bi trebala biti prevedena i na jezike zemalja regije.

Tri dana Simpozija, koji je nosio radni naziv "Stazama šampiona", obilježili su sportski velikani BiH i zemalja regije, koji su zajedno s gostima i prijateljima ''Simposara'' imali priliku pogledati premijeru dokumentarnog filma "Džajić" autora Sabahudina Topalbećirevića, te sudjelovati u brojnim sportskim panelima i diskusijama.

Gosti na ovogodišnjem Simposaru su Bogdan Tanjević, Razija Mujanović, Peter Vilfan (košarka), Ana Mirković (sportski psiholog), Ivica Tucak, Dejan Savić (vaterpolo), Dragan Džajić, Refik Šabanadžović, Ivica Osim, Faruk Hadžibegić (nogomet), te novinari Luigi Riva, Zdravko Reić i Senad Hadžifejzović.

Bilo je riječi o "Govoru mržnje u sportu", ''Fair playu'', te o temi "Sportaši u vrtlogu digitalnog nasilja", a na panelu o košarci govorili su slavna košarkašica Razija Mujanović i  trener Bogdan Tanjević.

Priznanje za najboljeg sportaša u protekloj godini uručeno je najboljem tenisaču BiH Damiru Džumhuru, a uručena su priznanja i gostima Simpozija, perspektivnom bh. košarkašu Džananu Musi koji je zahvalio putem video linka, hrvatskim sportašima Sandri Perković i Luki Modriću i drugima.  

Kopirati
Drag cursor here to close