Vozač McLarena, Ferrarija

Preminuo Patrick Tambay

Ipak, nekoliko godina kasnije, Tambay će završiti u Ferrariju 1982. godine, gdje je ostao četiri sezone. Kao vozač Ferrarija je slavio na VN Njemačke odnosno VN San Marina. Ukupno je 11 puta bio na postolju.
Sport / Ostali sportovi | 04. 12. 2022. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši vozač Formule 1 Francuz Patrick Tambay preminuo je nakon duge bolesti u 73. godini, objavila je njegova obitelj u nedjelju. Bio je odličan skijaš, posebno spustaš u juniorskim danima čime je osigurao stipendiju na Sveučilištu Colorado gdje je studirao dvije godine.

Međutim, tijekom "raspusta" vrijeme bi posvetio automobilizmu. Ken Tyrrell i njegov vozač Francois Cevert su primijetili da ovaj mladi momak može nešto napraviti. Brz, inteligentan, šarmantan Tambay je brzo napredovao, u francuskoj Formuli Renault 1972. i 1973. godine, te je izborio svoje mjesto u Formuli 2.

Sa svojom karijerom na raskrsnici, iskoristio je priliku da zamjeni povrijeđenog Briana Redmana u Haasovom Can-Am timu početkom 1977. godine. Sljedeće godine Francuz je odlično kotirao na tržištu traženih vozača. Tehnički šef Ferrarija Mauro Forghieri u to vrijeme dogovorio je sastanak s gazdom koji je odgođen, pa je svoju priliku iskoristio šef McLarena Teddy Mayer i sam strastveni skijaš te je ponudio dvogodišnji ugovor.

Ipak, nekoliko godina kasnije, Tambay će završiti u Ferrariju 1982. godine, gdje je ostao četiri sezone. Kao vozač Ferrarija je slavio na VN Njemačke odnosno VN San Marina. Ukupno je 11 puta bio na postolju. Smatran "džentlmenskim vozačem", Tambay je također četiri puta sudjelovao u utrci 24 sata Le Mansa, a njegov najbolji rezultat bilo je 4. mjesto za volanom Jaguara 1989.

Tada je vozio zajedno sa Janom Lammersom i Andrewom Gilbertom-Scottom. Također je nastupio na reliju Pariz-Dakar gdje je dva puta (1988. i 1989.) bio treći.

Kopirati
Drag cursor here to close