Motociklistički George Best

Preminuo legendarni Phil Read

Read se utrkivao od 1961. do 1976. godine, a 2013. je proglašen "MotoGP legendom" za svoja motociklistička postignuća. Phil je najpoznatiji po osvajanju prve Yamahine titule svjetskog prvaka 1964. godine.
Sport / Ostali sportovi | 08. 10. 2022. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Engleske stiže vijest kako je preminuo legendarni motociklisti Phil Read u 83. godini. Read je bio prvi motociklist koji je osvojio Svjetsko prvenstvo u kategorijama 125ccm, 250ccm i 500ccm, a ukupno je tijekom karijere uzeo sedam svjetskih naslova.Veliki suparnik sunarodnjaku Mikeu "The Bikeu" Hailwoodu i talijanskom velikanu Giacomu Agostiniju, otišao je u mirovinu s 52 GP pobjede.

Yamaha mu je odala počast kao "doista jednom od najvećih u moto utrkama". Read se utrkivao od 1961. do 1976. godine, a 2013. je proglašen "MotoGP legendom" za svoja motociklistička postignuća. Phil je najpoznatiji po osvajanju prve Yamahine titule svjetskog prvaka 1964. godine.

Te godine je slavio na stazama u Francuskoj, Zapadnoj Njemačkoj, Istočnoj Njemačkoj, Sjevernoj Irskoj i Italiji. Četiri godine poslije Read je iste godine bio prvak u dvije klase, dok je dvije dodao u kraljevskoj klasi dvije godine zaredom, 1973.i 1974. godine vozeći za momčad MV Aguste. Read je bio jedan od najboljih vozača u vrijeme kada se dobar dio utrka vozio uličnim stazama gdje je i najmanja pogreška mogla biti kobna.

Read i njegovi rivali živjeli su na ivici svaku utrku, jer mogao si pobijediti, ali i teško stradati, poginuti. Read je imao užasne navale adrenalina pa je često znao povraćati prije same utrke.

Mnogi su skloni tvrdnji kako je Phil Read bio George Best motociklizma, vozač koji je uživao u imidžu lošeg dečka. Ponašao se kao neka rock zvijezda, živio je u vilama, vozio Rolls-Royce, upravljao vlastitim privatnim avionom, provodio zime na skijanju na Alpima i skijanju na vodi na Havajima, uvijek u društvu lijepih žena.

Vjerojatno najpoznatija Readova utrka bila je na Otoku Man gdje je pobjeđivao osam puta. Radilo se u utrci iz 1978. godine, kada se borio sa devetostrukim svjetskim prvakom Mikeom Hailwoodom, koji se vraćao motociklističkim utrkama nakon desetak godina trkaćih automobila. Read je vozio fabričku Hondu, Hailwood Ducati 900SS, čiji je motor pripremila fabrika u Bologni.

"Ta trka s Mikeom bila je jedno od najuzbudljivijih trenutaka koje sam imao na Otoku Man.Vodili smo veliku borbu, na kraju je Mike slavio. Da se kojim slučajem pokvario njegov motor bio bih najnepopularniji TT pobjednik ikada. Kada sam se na kraju vratio u hotel Douglas Bay, gdje smo Mike i ja odsjeli, otišao sam u njegovu sobu i rekao, bravo Mike, čestitam! Rekao je da siđi do bara i da podijelimo nekoliko boca šampanjca s prijateljima," pričao je jednom prilikom Read. Zaradio je puno novca, ali je isto tako izgubio, živio je tako, bez kočnice, zato njemu nije predstavljao problem da recimo jedno vrijeme živi u kamp kućici.

Video: Isle of Man TT History | Hailwood vs Phil Read
Kopirati
Drag cursor here to close