Marvelous Marvin Hagler

Preminuo jedan od najvećih prvaka u povijesti, strašni nokauter poznat po granitnoj bradi

O Haglerovoj smrti javnost je izvijestila njegova supruga Kay G. Hagler.
Sport / Ostali sportovi | 14. 03. 2021. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa 66 godina na leđima u subotu je u New Hampshireu iznenada preminuo legendarni Marvelous Marvin Hagler, po mnogima jedan od najboljih boksača u povijesti srednje kategorije.

O Haglerovoj smrti javnost je izvijestila njegova supruga Kay G. Hagler koja je na stranici njegovog Facebook fan kluba napisala:

"Žao mi je što imam vrlo tužnu vijest za objaviti. Danas je, nažalost, moj voljeni suprug Marvelous Marvin neočekivano preminuo u svom domu u New Hampshireu. Naša obitelj traži da poštujete našu privatnost u ovo teško vrijeme", napisala je Kay još u subotu na Facebooku.

Video: TOP 10 MARVIN HAGLER KNOCKOUTS

Jedan od Haglerovih sinova, James, naknadno je za TMZ otkrio da je njegov otac ranije tijekom subote prebačen u bolnicu nakon što je osjetio bol u prsima i probleme s disanjem.

Haglera mnogi pamte kao jednog od najboljih boksača koji su ikada kročili u ring. Marvelous se profesionalnim boksom počeo baviti još tamo 1973. godine, a 1979. prvi je puta napao naslov svjetskog prvaka.

Protivnik mu je tom prigodom bio Vito Antuofermo, no unatoč tome što se mnogima činilo da je Hagler bio konkretniji od tadašnjeg WBA i WBC prvaka, suci su podijeljenom odlukom meč bodovali kao neodlučen.

Godinu dana kasnije Hagler ipak dolazi na tron i to pobjedom nad Alanom Minterom. Osvojenu titulu brani čak 12 puta zaredom što ga čini jednim od najuspješnijih prvaka u povijesti, a impresivan je podatak i taj da je 11 obrana upisao prekidom.

Video: Marvelous Marvin Hagler Boxing Highlights

Osim što se radilo o strašnom nokauteru, Marvelousa mnogi smatraju i vlasnikom možda i najčvršće brade u povijesti boksa. U 67 profesionalnih mečeva, Hagler je upisao 62 pobjede, tri poraza i dva neodlučena ishoda. Nikad nije bio nokautiran, a u nokdaunu se našao samo jednom.

Juan Roldan jedini je koji ga je uspio poslati na pod, ali Hagler ni to nije priznavao, već je prosvjedovao uz tvrdnje da ga je Argentinac odgurnuo.

Hagler je član Međunarodne i Svjetske boksačke kuće slavnih, a prema časopisu Boxing Illustrated proglašen je najboljim boksačem desetljeća (80-te).

U studenom 1983. jednoglasnom je odlukom sudaca pobijedio Roberta Durána koji postaje prvi izazivač koji je s Haglerom izdržao sve do sudačkih kartica.

Slavni Duran je nakon 13 rundi po dvojici sudaca vodio za jedan bod, ali Marvelous je u posljednje dvije dionice uspio preokrenuti stvari u svoju korist.

Mnogi nikad neće zaboraviti ni njegovu borbu s Thomasom Hearnsom kojeg je zaustavio u travnju 1985. godine. Iako je riječ o meču koji je okončan već u trećoj rundi, bio je to susret kojeg mnogi i dan danas smatraju ponajboljim u boksačkoj povijesti.

Video: Marvelous Marvin Hagler - Highlights & Knockouts

Poslije Hearnsa, Hagler pobjeđuje i Johna Mugabija, a potom u travnju 1987. bez titule ostaje nakon kontroverznog poraza od Sugar Ray Leonarda. Legendarni Leonard za taj se dvoboj u ring vratio nakon tri godine duge pauze te Haglera porazio podijeljenom sudačkom odlukom, no dobar dio boksačke zajednice i dan danas smatra da je u Nevadi učinjena pogreška.

Pokušao je Marvelous dogovoriti revanš, ali Leonard se odlučio ponovno umiroviti. Nekakvih 14 mjeseci nakon njihovog okršaja, u lipnju 1988., umirovio se i Hagler koji se "umorio od čekanja" na revanš. Samo mjesec dana nakon toga, Leonard je obavio povratak za borbu s Donnyjem Lalondeom...

Video: Marvelous Marvin Hagler on Letterman, May 29, 1985

1990. Sugar je konačno Hagleru ponudio revanš koji bi mu navodno osigurao čak 15 milijuna dolara, ali ovaj je to odbio. Naime, Marvelous je tada već vodio jedan sasvim drugi život, život glumca koji je novi dom pronašao u Italiji.

Video: Indio 2 Trailer 

Spomenimo i da je pokojni boksač rođen 23. svibnja 1954. godine kao Marvin Nathaniel Hagler, ali nezadovoljan time što su najavljivači često zaboravljali izgovoriti njegov nadimak 'Marvelous', 1982. ime mijenja u Marvelous Marvin Hagler, javlja fightsite.

Kopirati
Drag cursor here to close