Mostar

Predanim radom KVS 'Orka' nadoknađuje infrastrukturne nedostatke

U KVS "Orka" nastoje da infrastrukturni nedostaci ne utječu previše na njihov rad. Tako će Mostar sljedećeg vikenda, barem na jedan dan, postati centar plivačkog sporta.
Sport / Ostali sportovi | 05. 07. 2021. u 12:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub vodenih sportova (KVS) "Orka", iako djeluje u nemogućim uvjetima, do sada je iznjedrio niz perspektivnih mladih plivača, među kojima se ističe 15-godišnja Lana Pudar.

Mostarska plivačica ovoga tjedna nastupit će na Europskom juniorskom prvenstvu, a krajem mjeseca slijede Olimpijske igre u Tokiju.

''Lana je u nedjelju otputovala u Rim, prvi nastup ima prekosutra i imamo određena očekivanja te se nadamo da će što bolje predstaviti Klub, ali i grad Mostar, te državu Bosnu i Hercegovinu i ne bih se iznenadio da bude u borbi za odličja. Što se tiče Olimpijskih igara u Tokiju, vidjet ćemo. Njen rezultat je vrhunski, odnosno među osam najboljih u ovoj godini. Ona je djevojčica od 15 godina i nemamo pravo stavljati neko breme očekivanja na njena leđa, ali ipak ni tu nećemo ići turistički, samo kako bismo posjetili Olimpijske igre nego ćemo pokušati ostvariti što bolji rezultat'' - kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik KVS-a "Orka" Damir Đedović.

Ovaj klub trenutno broji oko sto članova, škola plivanja ima preko 150 upisanih, a uvjeti rada bi trebali i morali biti bolji, dodaje Đedović.

''Ako Mostar gledamo kao jedan od centara BiH koji nema zatvoreni olimpijski bazen, samim tim smo u određenom deficitu što se tiče i infrastrukturnih uvjeta za razvoj vrhunskog plivanja, čemu ovaj klub, osim škole plivanja, i teži. Borimo se, radimo naše treninge na sveučilišnom bazenu u Rodoču tijekom cijele godine, na Gradskom bazenu Mostar smo ljeti. Dio škole plivanja radimo u "gradskoj banji", tako da nastojimo predanim radom nadoknaditi sve te infrastrukturne nedostatke'' - istaknuo je Đedović.

Zatvoreni olimpijski bazen nije luksuz

Predsjednik "Orke" ističe kako iz kvantiteta dođe i kvaliteta.

''Imamo zaista dosta djece koja već pravi fantastične rezultate. Prije nekoliko dana bili smo na državnom prvenstvu u Sarajevu gdje smo u tim najmlađim kategorijama, među 20-ak klubova, dijelili prvo mjesto s jednim klubom iz Banje Luke. To samo po sebi govori da se u našem klubu radi kvalitetno i ja se ne bih iznenadio ako u narednom periodu dođemo do ove razine rezultata kakve sada pravi Lana Pudar'' - poručio je Đedović.

Da bi se napravio dodatni iskorak Mostaru je potreban zatvoreni olimpijski bazen, a Đedović ističe kako takav objekt nije nikakav luksuz.

Video: KVS 'Orka' trenutno broji oko sto članova, a škola plivanja ima preko 150 upisanih

''Puno manje sredine od Mostara imaju zatvoreni olimpijski bazen, a evo u rujnu bi se jedan trebao otvoriti i u Trebinju, tako da želim skinuti famu s te priče o olimpijskom zatvorenom bazenu kao nečemu što zahtjeva neke velike troškove. Neki dan smo u Gradskoj upravi imali prezentaciju od jedne firme koja se nudi da za otprilike tri milijuna eura napravi takav bazen sa svim potrebnim sadržajima. Pokrenula se inicijativa, ima zaista ljudi koji čine gradsku administraciju, a koji su voljni biti dio te priče. Novac se, naravno, uvijek na kraju postavlja kao neki problem, međutim to ne bi trebala biti investicija samo Grada Mostara, imamo mi i Županiju, i Federaciju, i državu. Stvar je samo volje i istinske želje da se nešto napravi i vjerujem da se taj bazen može relativno brzo napraviti'' - kazao je Đedović.

Više od 400 plivača na Orka arena kupu

U KVS "Orka" nastoje da infrastrukturni nedostaci ne utječu previše na njihov rad. Tako će Mostar sljedećeg vikenda, barem na jedan dan, postati centar plivačkog sporta. Naime, u subotu, 10. srpnja, na plivačkom mitingu "Orka arena kup" očekuje se više od 400 stotine natjecatelja iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

''Prošle godine Kup je održan u malo skromnijim uvjetima zbog lošije epidemiološke situacije nego li je to slučaj ove godine. Očekujem preko 400 plivača iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, to je što dosad imamo najavljenih, a prijave traju do srijede, tako da ćemo tada znati stvarnu brojku'' - kazao je Đedović.

Budući da je dobar dio natjecanja u BiH i regiji otkazan zbog epidemiološke situacije, dosta plivačkih klubova, radnika i samih plivača jedva čekaju da se organizira nešto na otvorenom, dodao je.

''Iz tog razloga imam očekivanja da će ovaj miting biti vrlo posjećen. Što se tiče propozicija, one su standardne. Budući da mi ovdje, u vezi Gradskog bazena u Mostaru, elektronike i svih drugih stvari koje sačinjavaju jedan bazen u cjelini, imamo ograničene uvjete i prisiljeni smo improvizirati, imat ćemo sve četiri discipline na 50 metara i sve četiri discipline na 100 metara, i to u svim uzrastima'' - kazao je Đedović.

Kopirati
Drag cursor here to close