Andrzej Bargiel

Poljak se skijama spustio niz Himalaje

Tridesetogodišnji Andrzej je na finalni uspon krenuo u nedjelju 22. srpnja, u 4 sata ujutro, sam i bez pomoćnog kisika.
Sport / Ostali sportovi | 31. 07. 2018. u 15:58 Bljesak.info
Spust Bargiela niz Himalaje

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljak Andrzej Bargiel je ušao u povijest kao prvi čovjek koji se na skijama spustio s vrha K2, drugog najvišeg vrha na svijetu, visokog 8.611 metara (jedini viši je Mount Everest sa 8.848 m).

K2, koji se nalazi u planinskom vijencu Karakorum na granici Pakistana i Kine, daleko je teži za penjanje: Everest je osvojilo preko 4.000 planinara, dok se na vrh K2 uspjelo popeti njih tek nešto više od 400. K2 je također daleko opasniji: u pokušaju da dođe do vrha pogine svaki četvrti planinar. Jedini opasniji vrh je Annapurna (8.091 m), na kojem strada svaki treći planinar, priopćeno je iz RedBull-a.

Ekspedicija koju su, pored Andrzeja Bargiela, činili njegov brat Bartek, Janusz Golab, Piotr Pawlus i Marek Ogien, na put je pošla sredinom lipnja, do drugog baznog logora stigli su 19. jula, a tri dana kasnije i do trećeg.

Foto: Red Bull / Poljak Andrzej Bargiel 

Tridesetogodišnji Andrzej je na finalni uspon krenuo u nedjelju 22. srpnja, u 4 sata ujutro, sam i bez pomoćnog kisika. Nakon što se u 11:30 popeo na sami vrh, stao je na skije i krenuo na zastrašujući spust niz mitsku planinu.

Njegovo spuštanje do baznog logora trajalo je preko sedam sati, terenom na kojem vrebaju snježne lavine i odroni kamenja. Razlika u nadmorskoj visini na putu koji je prešao iznosila je 3.600 metara.

''Jako sam sretan što sam uspio da se na skijama spustim s vrha K2 i sigurno se vratim u bazu. Bilo je nekih problema kad sam stigao na vrh i počeo skijati nazad. Osjećam ogromnu sreću i, da budem iskren, ovo mi je bio drugi pokušaj, tako da mi je drago što neću više dolaziti ovdje'', izjavio je Poljak, priopćeno je.

Poljak je prošle godine morao odustati od istog poduhvata zbog visokih temperatura i opasnih uvjeta, no ove se godine vratio, odlučan da uspije.

Kopirati
Drag cursor here to close