Susreti u Mejdanu

Pobjeda odbojkaša i poraz odbojkašica BiH na startu Srebrne i Zlatne lige

Odbojkaši su upisali prvu pobjedu, a odbojkašice prvi poraz u Srebrnoj, odnosno Zlatnoj ligi.
Sport / Ostali sportovi | 30. 05. 2022. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muška odbojkaška reprezentacija BiH ostvarila je prvu pobjedu u CEV Srebrnoj ligi. BiH je pobijedila Albaniju sa 3:2 (31:29, 20:25, 24:26, 25:18, 15:8)

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u završnicu je ušla sa tri poena prednosti (20:17), međutim, nije to uspjela okruniti mirnom završnicom pa se ušlo u izuzetno neizvjesnu završnicu.

Albanija je osvojila pet vezanih poena (22:22), pa je uzvratila naša reprezentacija sa tri poena i novim vodstvom. Do prve set lopte BiH je došla na servis Adija Osmanovića pri rezultatu 24:23, ali su Albanci izjednačili pa se ušlo u razliku.

U razmjeni poena Bosna i Hercegovina imala je četiri set lopte, ali i Albanija je dva puta imala priliku da povede, ali je ovaj set ipak pripao našim momcima rezultatom 31:29.

Drugi set Albanci su bolje otvorili i poveli sa 4:1, a onda i sa 9:5. Albanija je praktično do sredine seta imala inicijativu i vođstvo, a onda je BiH, na servisu Adija Osmovića došla do serije 7:0 i vodstva od 17:13.

Uzvratila je Albanija i izjednačila na 18:18, a onda su Albanci mnogo bolje ušli završnicu u kojoj su osvojili još sedam poena i došli do pobjede u drugom setu sa 25:18.

Gotovo cijeli treći set protekao je u igri poen za poen, nijedna ekipa nije napravila prednost veću od tri poena, a Albanci su iskoristili prvu set loptu i došli do drugog seta sa (26:24).

Ponovo se BiH vratila u meč pošto je dobila četvrti set i izjednačila na 2:2. Neizvjesno je bilo do rezultata 8:8, da bi nakon toga uslijedila serija domaćeg tima za vođstvo 15:9. Ovu prednost reprezentacija BiH je uspjela sačuvati i ući u mirnu završnicu ovog seta za konačnu pobjedu sa 25:18 i izjednačenja.

Naša reprezentacija mnogo bolje je ušla u peti set, povela sa 5:1. Sigurnom igrom reprezentacija BiH je čuvala prednost (8:3, 10:6, 11:7…) , ušla u mirnu završnicu, a onda trijumfirala sa 15:8.

Utakmicu su sudili Svetlana Zotović iz Srbije i Zdravko Jakiša iz Bosne i Hercegovine.

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Španjolske u meču CEV Zlatne lige rezultatom 3:1 (26:24, 25:23, 21:25, 25:23).

Poražena je naša reprezentacija sa 3:1, ali je lako moglo biti i drugačije jer su svi setovi, izuzev trećeg koji je BiH dobila, bili više nego neizvjesni i mogli su otići na drugu stranu.

Poslije rezultatske klackalice u prvom setu u kojoj su se ekipe smjenjivale u vođstvu naša reprezentacija je u završnicu ušla sa dva poena prednosti (23:21), međutim, Španjolska je sa više mirnooće u zavrpnici uspjela preokrenuti rezultat i na razliku dobiti prvi set sa 26:24.

Gotovo identičan bio je drugi set, ovaj put su reprezentativke BiH imale prednost od 23:22 a onda su Lorens i Varela Gomez praktično same riješile nekoliko situacija i ponovno preokrenule rezultat u korist Španjolske za vodstvo sa 2:0 u setovima.

Gotovo cijeli treći set igran je poen za poen. BiH se prvi put odvojila na dva pena prednosti pri rezultatu 14:12, a dva puta je Španjolska imala dva poena prednosti (16:18, 18:20). Onda su naše djevojke preuzele stvar u svoje ruke, dominirale su Žana Dragutinović i Dijana Bošković da bi točku na ovaj set, koji je BiH dobila sa 25:21, stavila Milana Božić.

I u četvrtom setu slavila je Španjolska, a ponovno je bilo vrlo tijesno 25:23. U ovom setu gošće su konstantno bile u vodstvu, vodila je isa pet poena viška (6:11) ali je naša reprezentacija uspjela smanjiti rezultat, ali tpo je bilo sve što je uradila u povom meču.

Utakmicu su sudili Đorđe Stevanović iz Srbije i Jasmin Husejnović iz Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close