Upornost za uspjeh

Plivanje u danima koronavirusa: Šampionski treninzi u plasteniku

Djedov plastenik za uzgoj povrća pretvorili su u prostor za plivanje i u njega smjestili montažni bazen veličine tri puta dva metra.
Sport / Ostali sportovi | 26. 04. 2020. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog restrikcija uvedenih širenjem koronavirusa sportaši širom svijeta primorani su treninge prilagoditi novonastaloj situaciji.

Bazeni u Bosni i Hercegovini su zatvoreni pa su se plivači u nepovoljnoj situaciji. Ipak, trinaestogodišnja Iman Avdić uz pomoć svoga oca treninge obavlja u improviziranim uvjetima.

Iman, koji inače živi u Sarajevu, trenutno sa svojim ocem boravi kod djeda u Doboj-Jugu. Kako bi održala formu i kako Iman ne bi izgubila osjećaj za vodu, njen otac Evelin došao je na ideju da djedov plastenik za uzgoj povrća pretvori u prostor za plivanje i u njega smjesti montažni bazen veličine tri puta dva metra.

Prvi nastup za reprezentaciju BiH

Iman Avdić, članica plivačkog kluba Sport Time, višestruka je prvakinja i rekorderka BiH u plivanju do 14 godina, a do sada je oborila šest državnih rekorda u kategoriji kadetkinja. Iman drži rekorde u disciplinama od 50 do 1.500 metara „kraul“, 200 i 400 metara mješovito, kao i 200 metara leđno, prsno i delfin. Kako kaže, sretna je što je u mogućnosti da trenira i pliva u danima pandemije koronavirusa.

''Nedostaje mi pravi bazen ali i uz ovu vrstu treninga mogu uraditi dosta toga. Treninzi su veoma slični a jedina razliku koju osjetim je u tome što u velikom bazenu plivam na metražu a ovdje na minutažu, i to je jedna od stvari koje mi je najteže savladati. Ono što je bitno je da ovdje mogu održati formu i sretna sam što su mi omogućeni uvjeti da plivam u ovo doba koronavirusa'', rekla je za Anadoliju Iman i dodala:

''Kada usporedim trenutno stanje i stanje u početku panedmije osjetim da se vraćam u formu i da ovi treninzi daju rezultate. Kada se vratim u pravi bazen mislim da ću moći odmah trenirati kao u normalnim uvjetima, kao u punom trenažnom procesu“.

Foto: Anadolija / Iman Avdić pliva u bazenu

Ovaj vid treninga je prijelazno rješenje, a Iman će nakon pandemije prvi put na natjecanju nastupiti za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Mašta o Olimpijskim igrama, jer, kako kaže, uz rad i trud sve je moguće.

''Ove godine fokus mi je bilo Mediteransko prvenstvo za kadete koje se trebalo održati u Grčkoj. Nažalost, ono je odgođeno, ali moje misli i treninzi će i dalje biti fokusirane na to natjecanje, jer to će biti moj prvi nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Kada su u pitanju dugoročni planovi želja mi je otići na Olimpijske igre i oboriti neke od svjetskih rekorda. Sigurna sam da je uz rad i trud sve moguće ostvariti“, zaključila je Iman.

Otac i trener

Imanin otac Evelin Avdić glavni trener PK „Sport time“ uz malo kreativnosti i želje omogućio je gotovo normalno održavanje forme za svoju kćerku.

Pored toga Evelin vodi računa i o ostalim članovima kluba pa tako svakodnevno imaju online treninge i treninge ”na suho”.

''S obzirom da je plivanje kao sport jako specifičan i da pored treninga na suhom jako brzo gubite osjećaj za vodu, razmišljao sam o načinama kako da Iman sačuva taj osjećaj. Na koncu smo došli do ovog prijelaznog rješenja. U početku nam je problem bila hladnoća pa smo došli na ideju da je pod plastenikom, zbog efekta staklene bašte mnogo toplije. U plastenik smo postavili mali montažni bazen dimenzija tri puta dva metra i za dva dana smo dobili gotovo optimalnu temperaturu tako da svakodnevno treniramo dva puta dnevno po dva sata“, istaknuo je Evelin.

Foto: Anadolija / Iman Avdić pliva u bazenu

Avdići sa nestrpljenjem očekuju kraj pandemije i povratak u pravi bazen, a glavni cilj improviziranih treninga je usavršavanje elemenata tehnike i očuvanje osjećaja za vodu.

''Ova vrsta treninga već daje rezultate i sve ide onako kako smo zamišljali. Režime plivanja kontroliramo jačinom gume koju popuštamo ili stežemo, a glavni fokus nam je da radimo na elementima tehnike i da očuvamo osjećaj za vodu. Pored vježbanja u bazenu radimo i suhe treninge i za sada smo zadovoljni. Nadam se da će pandemija proći čim prije i sa nestrpljenjem očekujemo povratak u pravi bazen“, pričao je Evelin i naglasio:

''Svaki dan na online treninzima bude preko 30 plivača koji vježbaju sa nama, žao mi je što sva djeca nemaju priliku kao Iman ali trudimo se maksimalno voditi računa o svim članovima kluba“.

Iman već godinama ostvaruje odlične rezultate u plivanju, a kako kaže njen otac i trener nadaju se da će se u budućnosti novinske reportaže o njoj raditi zbog vrhunskih plivačkih rezultata, a ne zbog snalaženja u neželjenim okolnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close