Za ljubitelje adrenalina

Planinska utrka u Parku prirode Blidinje: 5. Čvrsnica ultra trail 28. kolovoza

Kaubojska karavana polako, ali sigurno gradi tradiciju jedne od najzanimljivijih planinskih utrka u Bosni i Hercegovini, a i šire.
Sport / Ostali sportovi | 02. 08. 2021. u 07:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na vrata nam kuca 5. izdanje planinske utrke Čvrsnica ultra trail koja će se održati 28. 8. 2021. godine.

Kaubojska karavana polako, ali sigurno gradi tradiciju jedne od najzanimljivijih planinskih utrka u Bosni i Hercegovini, a i šire.

Ove godine Čvrsnica nudi četiri staze i svatko će, sukladno svojim afinitetima i tjelesnoj spremnosti, moći otrčati i upoznati krajobraz ove prelijepe planine.
Sretnici, ili „paćenici“, kako ih neki nazivaju, koji se okušaju u najdužoj dionici The Ugly proći će 50 kilometara Čvrsnice s ukupnom elevacijom uspona od gotovo 4000 metara te će doslovno upoznati svaki kutak ove hercegovačke ljepotice – od uspona na Žlijeb i Tise do Hajdučkih vrata pa prema Vitlenici do uspona na gorostase Pločno (2228 mnv) i Veliki Vilinac (2118 mnv), upoznati ljepote Masne Luke, Borićevca i planinarskoga doma Vilinac koji se nalazi u srcu Čvrsnice.

Tu su i kraće staze The Good (25 km) i The Bad (35 km), koja ove godine nosi Skyrunning certifikat koji dodjeljuje Međunarodna federacija za Skyrunning sa sjedištem u Švicarskoj te je kao takva prva u Bosni i Hercegovini.

Dobiti ovaj certifikat znači zadovoljavati stroge kriterije koji definiraju Skyrunning utrke. Riječ je o športskoj disciplini planinskoga trčanja do ili iznad 2.000 metara nadmorske visine, gdje staza ne prelazi 30 % nagiba terena, te se nerijetko trči po tehnički teškom terenu, što i jest odlika hercegovačkih planina s teškim kamenitim terenom.

Da ne bude sve kaubojski teško i surovo tu je i najkraća staza The Spaghetti od 10 kilometara, mala ljepotica koja će vas provesti kroz Masnu Luku i podnožje Čvrsnice, a nudi taman onoliko da se uvedete u planinsko trčanje, zaljubite u planinu i poželite sljedeće godine okušati se na nekoj od kaubojskih staza. Ova je staza namijenjena početnicima, cestovnim trkačima i planinarima koji se žele okušati u planinskome trčanju, a stazu možemo opisati i kao obiteljsku stazu za šetnju roditelja i djece.

Prvi krug prijava je završio, a nove prijave moguće su na web stranici: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1285 i traju do 15. 8. 2021.

Ako niste sigurni gdje ćete provesti vikend 28. 8., možda su Park prirode Blidinje, Čvrsnica i planinska utrka Čvrsnica ultra trail pravo mjesto za vas.

Sve ovo ne bi bilo moguće organizirati i realizirati bez svesrdne ljubavi i volontiranja članova Hrvatskoga planinarskoga društva Prenj 1933. Mostar iz Mostara i udruge Visit Blidinje iz Posušja, kao i partnerskih društva koja svojom logistikom pomažu i olakšavaju organizaciju ovog događaja: planinarsko društvo Vilinac iz Jablanice, Orlova Stina iz Tomislavgrada, Pločno iz Posušja te nezaobilazna Gorska služba spašavanja u Bosni i Hercegovini.

''Naravno, tu su i naši partneri i sponzori koji nas već godinama prate i pomažu i bez čije pomoći Čvrsnica ultra trail ne bi bila moguća: Shift brand design, restoran Staza, restoran Hajdučke vrleti, Leda, Binvest d.o.o., Divna supermarket, GMS outdoor, Katarina d.o.o., Print Studio d.o.o., XGB3 te medijski partner Bljesak.info. Svima zahvaljujemo od srca'', poručili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close