Pobjednik Umaga

Osvajao turnire, sada na frontu upravlja dronom

"Jedna granata je pala dovoljno blizu da dobijemo potres mozga. Udar je prošao kroz mene. No, znamo da imaju ograničen broj granata pa će jednom prestati. Kada prestanu, nastavljamo s radom", dodao je Ukrajinac.
Sport / Ostali sportovi | 08. 12. 2023. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alexandr Dolgopolov je samo jedan u nizu sportaša iz Ukrajine, koji je početkom rata odlučio obući vojnu uniformu. Dolgopolov je tijekom teniske karijere osvojio tri titule: Umag 2011., Washington 2012. i Buenos Aires 2017, nekada je bio 13. igrač svijeta. Od turnira je zaradio više od sedam milijuna dolara. Posljednji turnir je odigrao prije pet godina.

Sada je dao intervju za Daily Mail u kojem kaže kako se "ne sjeća kada je posljednji put gledao teniski meč". Tenis je danas nešto što je na periferiji njegove svakodnevice. Odlazak na front, upravljanje dronovima, to je njegova realnost, sadašnjost.

"Radili smo 15 sati tijekom prošlog dana i potom se vratili u 4 ujutro. Stoga smo bili poput zombija na energetskim pićima. Znali smo da prvi minobacač puca svake dvije minute, a drugi ide 40 sekundi kasnije. Približavali su se na 30, pa 20 i onda 15 metara, a mi smo metar ispod zemlje", priča Dolgopolov.

"Kada granate padnu i eksplodiraju, osjetite kako prolaze kroz vaše tijelo. Čujete kada ih lansiraju i znate da imate oko 20 sekundi prije no što eksplodiraju. Sleti li granata od 120 milimetara na manje od osam metara od vas, može doći do puknuća organa zbog eksplozije čak i ako vas geleri ne pogode.

Sjedite i ne možete ništa napraviti. Razmišljate možete li pobjeći iz rova i doći do automobila, no to je najgora odluka koju možete donijeti u toj situaciji", nastavio je Dolgopolov. "Jedna je pala dovoljno blizu da dobijemo potres mozga. Udar je prošao kroz mene. No, znamo da imaju ograničen broj granata pa će jednom prestati. Kada prestanu, nastavljamo s radom", dodao je Ukrajinac.

Dolgopolov u ratu rukuje dronovima.

"Pomoću drona pokazujete kamo pucati jer uz video mogu biti precizniji. Također, dronovima prikupljamo informacije za svaku operaciju na tlu. Kada naši momci napadaju, kontroliramo ih iz zraka. Možemo saznati i kakvo oružje protivnik ima i gdje nas mogu vidjeti", opisao je Dolgopolov.

Usput, Ukrajinac je kritizirao pojedine igrače koji su pristali igrati na ruskom ekshibicijskom turniru u Sankt-Peterburgu. Prije svega Španjolca Roberta Bautiste Aguta i Francuza Adriana Mannarina.

"Sramota, pogotovo za europske igrače. Ne mogu to razumjeti, ne znam o čemu razmišljaju. Oni će dobiti crni novac. Rusi svakodnevno prijete Europi nuklearnim ratom i energetskim ucjenama, a oni odlaze onamo i zarađuju. Njima novac nije očajnički potreban. Agut je već 15 godina na Touru, a Mannarino otprilike jednako toliko. To je jadno", izjavio je Dolgopolov.

Kopirati
Drag cursor here to close