Veliki interes

Oko 3.000 trkača na 10. Sarajevskom polumaratonu

Sport / Ostali sportovi | 16. 09. 2016. u 10:40 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sarajevskom polumaratonu čije je održavanje najavljeno za nedjelju, 18. rujna, nastupit će oko 3.000 učesnika, od kojih je gotovo pola stranaca iz 30 zemalja svijeta.

Najavljeno je učešće maratonki iz zemalja okruženja koje su učestvovale na Olimpijadi u Riju, a iz Udruženja ''Marathon'' koje je organizator utrke navode da se to događa prvi put u deset godina koliko Sarajevski polumaraton postoji.

Predsjednik Udruženja Erol Mujanović na konferenciji za medije kazao je da će sudjelovati i kenijski atletičar Stenli Kipruto.

“Sve su to pokazatelji veličine Sarajevskog polumaratona koji svake godine raste. Bili smo nepoznati, a sada smo međunarodna utrka s nekoliko hiljada učesnika”, istakao je Mujanović.

Naglasio je da su stranci važan faktor, jer time polumaraton izlazi iz sportskih okvira i doprinosi ekonomskom razvoju.

Osim toga, istakao je i humanitarni aspekt, a najavio je da će biti prikupljeno do 20.000 maraka za humanitarne svrhe.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić pohvalio je organizaciju utrke kojoj je Grad suorganizator i koju u kontinuitetu financijski podržava.

Naveo je da gotovo svi glavni gradovi u svijetu imaju ovakvu ili sličnu manifestaciju koja ima niz prednosti, između ostalog, rekao je, u grad dovodi veliki broj stranaca koji ponovo dolaze i predstavljaju ga svojim sugrađanima.

Naglasio je da će Sarajevo svijetu ponovo poslati lijepu sliku.

Sarajevski polumaraton organiziran je u okviru Međunarodnog dana bez automobila. Osim polumaratona dužine 21 kilometar, individualno ili štafetno, organizirane su i utrke: ''Novo Nordisk Fun Run'' dužine četiri kilometra, ''Nesquik Kid's Run'' za djecu i ''Run with me'' za osobe s invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close