Skijaško natjecanje

Oduzeli mu pobjedu jer je udisao kisik iz boce

Svjetska skijaška federacija (FIS) oduzela je njemačkom skijašu Stefan Luitz prvu pobjedu koju je ostvario u Svjetskom kupu zbog udisanja kisika
Sport / Ostali sportovi | 10. 01. 2019. u 15:38 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska skijaška federacija (FIS) oduzela je njemačkom skijašu Stefan Luitz prvu pobjedu koju je ostvario u Svjetskom kupu zbog udisanja kisika iz boce u vremenu između dvije veleslalomske trke.

FIS je priopćio da je njemački skijaš izgubio i novčanu nagradu od 45.000 švicarskih franaka (oko 40.000 eura) i 100 bodova u Svjetskom kupu koje je dobio za pobjedu u veleslalomu voženom u Beaver Creeku 2. prosinca 2018. godine.

Luitz je koristio kisik prije nastupa u drugoj vožnji u kojoj je uspio zadržati prednost iz prve koju je stvorio u odnosu na drugoplasiranog Marcela Hirschera. Takva pomoć je izuzetno značajna s obzirom da je start trke u Beaver Creeku na nadmorskoj visini od 3.152 metra, a cilj oko 2.700 metara. Pobjeda je odlukom FIS-a dodijeljena Austrijancu HIrscheru.

Prema pravilima FIS-a zabranjena je upotreba kisika, iako to Svjetska antidoping asocijacija (WADA) to ne sankcionira.

Iz FIS-a su objavili da odluka Upravnog odbora nije kazna, nego posljedica kršenja pravila natjecanja. Luitz i Skijaški savez Njemačke imaju pravo žalbe na odluku Arbitražnom sudu za sport.

Kopirati
Drag cursor here to close