Sankcije kroz sport

Odbojkaški klubovi i dužnosnici iz Rusije i Bjelorusije izbačeni iz svih tijela i natjecanja

Suspendiran je i status ruskih i bjeloruskih dužnosnika u međunarodnim odbojkaškim tijelima.
Sport / Ostali sportovi | 01. 03. 2022. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedugo pošto su odlučili da oduzmu Rusiji organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine, čelnici Svjetske odbojkaške federacije (FIVB) su zabranili svim ruskim i bjeloruskim reprezentacijama, klubovima u odbojci, odbojci na pijesku i snijegu da sudjeluju na svim međunarodnim događajima do daljnjeg. 

Suspendiran je i status ruskih i bjeloruskih dužnosnika u međunarodnim odbojkaškim tijelima.

''FIVB zbog vojne intervencije Rusije na Ukrajinu najprije izražava ozbiljnu zabrinutost za živote stanovnika Ukrajine. Zato je u punoj solidarnosti sa odbojkaškom zajednicom i narodom Ukrajine, te se iskreno nada da će se hitno pronaći mirno rješenje'', navodi se u priopćenju Svjetske odbojkaške federacije.

Nešto kasnije oglasila se i Europska odbojkaška konfederacija (CEV), a u pismu kojeg je potpisao predsjednik Aleksandar Boričić navedeno je šest točaka, u kojima su priopćene sve sankcije prema ruskim i bjeloruskim odbojkaškim izaslanicima.

Suspendirani su i svi članovi radnih tijela, komisija i predsjedništva CEV-a iz Rusije, kao i svi međunarodni suci, čije će pištaljke do daljnjeg mirovati.

Pored svih zabrana učešća na međunarodnim natjecanjima, prema reprezentacijama, klubovima i dužnosnicima, važna je odluka da se zabranjuje učešće ruskim i bjeloruskim igračima i igračicama u europskim kupovima.

Tako će Fenerbahce srpskog stručnjaka Zorana Terzića u završnici Lige prvaka igrati bez Arine Fedorovceve i Ane Lazareve, što će biti nenadoknadiv gubitak za njegov tim.

Inače, u četvrtfinalu Lige prvaka 2022. u konkurenciji odbojkašica, trebali su sudjelovati Dinamo Kazanj, Dinamo Moskva i Lokomotiva Kalinjingrad, a u konkurenciji odbojkaša Zenit Sankt Peterburg i Dinamo Moskva.

U Kupu CEV u konkurenciji odbojkaša do polufinala je stigao Zenit Kazanj.

Kopirati
Drag cursor here to close