Anna Gasser

Objavljen dokumentarac o legendarnoj snowboarderki

Nakon što je u dobi od 18 godina odlučila da obećavajuću karijeru gimnastičarke zamjeni snowboardingom, Gasser je izrasla u jednu od najboljih svjetskih natjecateljica u zimskim sportovima.
Sport / Ostali sportovi | 18. 11. 2021. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijanka Anna Gasser je u protekloj deceniji zauvijek promijenila lice ženskog snowboardinga, pomjerajući granice i osmišljavajući trikove za buduće generacije snowboardera. Dokumentarac ''The Spark Within'' prati njeno uzbudljivo putovanje.

Nakon što je u dobi od 18 godina odlučila da obećavajuću karijeru gimnastičarke zamjeni snowboardingom, Gasser je izrasla u jednu od najboljih svjetskih natjecateljica u zimskim sportovima.

Foto: PR / Objavljen dokumentarac o legendarnoj snowboarderki

Bila je prva snowboarderka koja je 2013. godine izvela trik cab double cork 900 kicker (dvostruki salto unazad s pola okreta), ostavivši neizbrisiv trag u ovom sportu u usponu.

Srebro u disciplini Slopestyle na FIS Svjetskom prvenstvu u snowboardu 2015 u Kreischbergu pratilo je zlato u disciplini Big Air dvije godine kasnije u Sierra Nevadi, uz zlatne, srebrne i brončane medalje na zimskim X Games.

Još jedno zlato na zimskim X Games 2018 u Aspenu prethodilo je najsjajnijem odličju u Big Airu na najvećoj sportskoj manifestaciji na planeti, Olimpijadi u Pyeongchangu. No, kako novi dokumentarni film ''The Spark Within'' (unutarnja iskra) pokazuje, za djevojku iz Villacha nije sve bilo jednostavno.

Foto: PR / Objavljen dokumentarac o legendarnoj snowboarderki

Dokumentarac također prikazuje kako su joj utjecaj najbližih prijatelja i učenje iz ozljeda pomogli da se ponovo digne zahvaljujući njenoj ''unutarnjoj iskri'', glavnom pokretaču na njenom putovanju.

Sniman tri godine, novi film počinje scenama sa zimskih X Games 2020 u Aspenu, dok pokušava izvesti prvi cab triple underflip (trostruki salto) na natjecanju žena.

Tri puta je bezuspješno pokušala i tri puta doživjela nezgodan pad. No, kako je uočio i komentator, na djelu smo vidjeli ''ratnicu'' koja uči iz svojih iskustava, vizualizira i preuzima samo proračunate rizike. To je, po riječima njenog partnera Clemensa Millauera - također profesionalnog snowboardera - jedna od njenih najvećih snaga.

Gasser je dobitnica priznanja kao što su prestižna ESPY nagrada, naslov Austrijske sportistkinje godine te Snowboarderke godine po izboru magazina Transworld Skateboarding. Trenutno je na vrhuncu karijere, a njen fantastični cab double cork 1080, kojim je prije tri godine osvojila olimpijsko zlato, osigurao joj je mjesto u povijesti snowboardinga i zacementirao njeno nasljeđe.

''Nevjerojatno sam ponosna što konačno mogu predstaviti film. Sjajno je što mogu predstaviti sport koji mi je tako mnogo dao, iz moje perspektive“, otkrila je 30-godišnja Austrijanka.

''Anna, onakva kakva jeste, će imati izuzetno snažan utjecaj na budućnost ženskog snowboardinga“, rekla je američka snowboard legenda Kelly Clark.

Film ''The Spark Within'' može se pogledati na Red Bull TV.

Kopirati
Drag cursor here to close