Legenda

Novi Marcel će se teško ponovo roditi

''Ako želiš pobjeđivati, svaku utrku moraš odvoziti tehnički perfektno. Tako je govorio moj otac. To je tajna mog uspjeha'', danas voli reći Marcel.
Sport / Ostali sportovi | 12. 09. 2019. u 10:18 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virus i prehlada su ga mučili, ali nevjerojatni, fenomenalni, 29-godišnji Austrijanac Marcel Hirscher je osvojio naslov svjetskog prvaka u Areu, precizniji da budemo, obranio je titulu osvojenu prije dvije godine u St.Moritzu.

Prije šest godina je prvi put u svojoj karijeri postao svjetski slalomski prvak, nakon Area se izjednačio s Ingemarom Stenmarkom koji je tri puta zaredom to napravio od 1978. do 1982. godine. Ukupno, zlato iz Švedske je njegovo sedmo u karijeri sa svjetskih prvenstava čime je dostigao jednog drugog velikana, zemljaka Tonija Sailera koji je pedesetih bio nedodirljiv.

Međutim, Hirscher ima više srebrnih medalja od Sailera. Naravno, kada se priča o medaljama treba dodati Marcelu slalomsko i ono iz kombinacije s posljednje Olimpijade, te još jedno srebro iz Sočija.

Vladar tehničkih disciplina

Osam godina je vladar skijaških staza, osam godina zaredom je na kraju podizao Veliki globus. Zahvaljujući tehničkim disciplinama, slalomu i veleslalomu. Disciplinama u kojima je uzeo po šest Malih. Ukupno je ostvario 67 pobjeda u Svjetskom kupu, 32 su bile slalomske, 31 veleslalomska. I da jednom slavio u superveleslalomu, tri puta u paralelnom – slalomu.

''Ako želiš pobjeđivati, svaku utrku moraš odvoziti tehnički perfektno. Tako je govorio moj otac. To je tajna mog uspjeha'', danas voli reći Marcel koji je o povlačenju razmišljao već određeno vrijeme.

Zato potvrda, one koji su ga poznavali, koji su pratili skijanje nije iznenadila. Neki su ostali šokirani.

''Nalazim se između dvije generacije, a ne spadam ni u jednu. Kad sam došao već su na zalasku karijere bili Mario Matt, Benni Raich i Reinfried Herbst. Sad su došli novi dečki, Schwarz, Feller i Michael Matt, a ja se s njihovom formom sve teže nosim'', pojasnio je sjajni Austrijanac koji je nakon Area, posljednjeg velikog natjecanja dodao:

''Napravit ću pauzu i onda će sve biti puno jasnije. Gotovo je izvjesno da je ovo bilo moje posljednje svjetsko prvenstvo. Ustvari, mislim da jest'', govorio je tada Marcel. Prošlog tjedna je to još jednostavnije pojasnio.

''Moja odluka je stara dva tjedna. Mislim da je ovo najbolji trenutak za odlazak. Želim više vremena provoditi sa svojom djecom, želim raditi puno nekih drugih stvari i moram priznati da sam sretan da to mogu. Znam da neće biti lako kada krene sezone, ali sada barem mogu birati kada ću se skijati.''

Ono čime se, osim naravno rezultat, Marcel može pohvaliti jeste činjenica da su koljena zdrava. Skijaši i skijašice znaju što to znači. Hirscher jeste znao imati problema s ozljedama, ali se nosio na svoj način.

Video: BEST MOMENTS !! of MARCEL HIRSCHER

Kost u gležnju nije želio operirati

Prije samo dvije godine Marcelu je na treningu na glečeru u Kärntenu stradala kost u gležnju. Opravak je bio krajnje zanimljiv, jer Marcel nije želio da ide pod nož.

''Nisam želio operaciju, pustio sam kost da sraste prirodno i mislim da sam u tom trenutku povukao pravi potez. Iako je proces oporavka trajao određeno vrijeme. Nosio sam gips, ali nisam išao na operaciju. Proces oporavka je bio veliki test za mene. Čak sam u jednom trenutku izašao na stazu iako kost još nije sasvim srasla i na bolan način sam morao da utvrdim da još nisam spreman. To je bio jedan od najtežih trenutaka u karijeri.''

Tata je bio uzor

Marcel je rođen u Salzburgu, tata je Austrijanac, mama Nizozemkinja. Na skije je prvi put stao kao jaki mali, dječak od tri godine.

''Moji roditelji su radili u lokalnoj skijaškoj školi u blizini Annaberga u Austriji i jednostavno su me stavili na skije. Nekako je bilo realno da postanem skijaš. Roditelji su prepoznali tu želju, talent i dali su mi maksimalnu podršku.''

Tata Ferdinand je bio vrlo važna karika u karijeri Marcela Hirschera.

''On je bio moj supervizor, ja bih to tako nazvao. Njemu sam se obraćao za savjet. Kada i koju putanju trebam izabrati. Koje skije. Nije mi teško odvojiti osobno i profesionalno od oca, ali priznajem da je bilo teže kad sam bio tinejdžer, kada sam pokušavao pronaći svoj identitet.''

Video: Marcel Hirscher - Once upon a time in the mountains

Marcel se skijanjem počeo baviti jako rano, kažu da je na skije stao sa svega tri godine. Pored toga veliki je fan ekstremnih sportova. Od motokrosa, kajaka na divljim vodama, penjanja, čak i hodanja po žici.

''Motokros, kajak, hodanje po žici, penjanje po stijenama. Strah vam pomaže da se osjećate živima. Na žici sam počeo hodati kao dječak od nekih desetak godina. Sjećam se prvu put kada sam prošao određenu udaljenost. Nije bilo pretjerano visoko, ali jeste za mene bilo strašno uzbudljivo'', sjeća se Austrijanac koji je zamalo ni kriv ni dužan stradao 2015. godine u legendarnom skijalištu Madonni di Campiglio, tijekom utrke Marcel je imao puno sreće, tragediju je izbjegao bukvalno u djeliću sekunde. Bespilotna letjelica, točnije dron koju je nosio kameru iznad staze jednostavno se srušio samo nekoliko centimetara iza austrijskog skijaša.

''U tom trenutku nisam znao što se događa, mislio sam da je neko od ljudi koji radi na održavanju staze pao ili nešto slično, primijetio sam da se nešto događa. Tek sam u cilju vidio na snimku što se ustvari dogodilo. Bilo je strašno, čak su i skije na svojim krajevima bile izgrebane od drona'', vratio je film Austrijanac.

Video: Marcel Hirscher Crash Drone Drohne Absturz Ski Alpin HD 2015

Kada nova sezona starta krajem sljedećeg mjeseca u Söldenu, Marcel će vrlo vjerojatno biti negdje uz stazu, možda i na stazi, ali bez velikog pritiska, onog rezultatskog. 4. rujna je zaključena službeno jedna velika era, usporedbi će biti, Marcel će se spominjati, ali u skorijoj budućnosti ćemo teško dočekati njegovog nasljednika.

Kopirati
Drag cursor here to close