Skandal sa dopingom

''Nike'' i ''Tag Heuer'' prekidaju suradnju sa Šarapovom

Sport / Ostali sportovi | 08. 03. 2016. u 13:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska tenisačica Marija Šarapova izgubila je dugogodišnje sponzorske ugovore s tvrtkama ''Nike'' i ''Tag Heuer'', nakon što je objavila da je pala na doping testu u Melbourneu.

Američki proizviđač sportske opreme Nike je priopćio da prekida suradnju s Ruskinjom u razdoblju trajanja istrage.

Šarapova (28), jedna od najplaćenijih sportašica svijeta, otkrila je da je u zadnjih deset godina uzimala u sportu zabranjenu supstancu Meldonium, koja se koristi za bolesti srca i preventivu za šećernu bolest.

Švicarski proizvođač prestižnih muških i ženskih ručnih satova ''Tag Heuer'' je priopćio da u potpunosti prekida suradnju s tenisačicom.

Svjetska antidopinška agencija je počela razmatrati o zabrani upotrebe Meldoniuma nakon što je otkriveno da taj lijek može koristiti sportašima za bržu regeneraciju i povećanje izdržljivosti. Od 1. siječnja supstanca je zabranjena u sportu, a Šarapova navodno to nije znala, na čemu se zasniva njena obrana.

Ruskinja je u bogatoj karijeri osvojila pet turnira za grand slam (Melbourne 2008, Roland Garros 2012 i 2014, Wimbledon 2004 i New York 2006). Samo u prošlog godini od sponzorskih ugovora zaradila više od 20 milijuna eura.

Vrijednost osmogodišnjeg ugovora Šarapove i kompanije ''Nike'' iznosi više od 63 milijuna eura, a pored toga Ruskinja ima petogodišnji ugovor s proizvođačem flaširane vode Evian, kao i trogodišnji ugovor s njemačkim proizvođačem automobila ''Porscheom'', koji je odlučio da otkaže sva promotivna događanja s tenisačicom.

Podsjetimo, nakon što je svijet špekulirao da bi Maria Šarapova mogla u ponedjeljak navačer obznaniti kraj karijere, velika Ruskinja objavila je da se radi o - dopingu!

Kopirati
Drag cursor here to close