Kamil Stoch

Nije bio siguran hoće li uopće skakati, a onda je ušao u povijest

Prava forma u pravom trenutku
Sport / Ostali sportovi | 06. 01. 2021. u 21:33 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je bilo jasno nakon prve serije. Kamil Stoch je ušao u povijest skijaških skokova i Novogodišnje turneje. Postao je tek treći skijaš - skakač koji je tri puta bio ukupni pobjednik.

Helmut Recknagel i BjørnWirkola imaju po tri pobjede, dok su za korak odnosno dva ispred za sada Jens Weissflog s četiri trijumfa i Janne Ahonen koji je slavio pet puta. Istovremeno, Stoch je potvrdio dominaciju Poljaka koji su od 2017. godine, do danas upisali devet pobjeda na posljednjih 16 pojedinačnih takmičenja.

Naravno da je svoje zemljake predvodio Stoch kojem je ovo večeras u Bischofshofenu bila sedma pobjeda, treća na Paul-Ausserleitner skakaonici.

Ukupno gledajući, Poljaci su prije posljednje postaje, bili najbliži pobjedi, ostala je tek dilema, Kubacki ili Stoch. Međutim, Kubacki nije mogao bolje od 132 metra, koliko je skočio u prvoj seriji što je bilo dovoljno tek za dvanaesto mjesto s čak 17.7 bodova zaostatka za vodećim Stochom koji nije kalkulirao pa je skočio 139 metara.

Karl Geiger nije bilo loš na drugom mjestu sa 138 metara, ali i on je sakupio samo 143.6 bodova. MariusLindvik je držao treće mjesto. Stoch je možda mogao u drugoj seriji skakati  "pod ručnom" jer je držao sve u svojim rukama, ali je odlučio ići do kraja maksimalno. Skočio je 140 metara, što je naravno bilo više nego dovoljno za uvjerljiv trijumf s čak dvadeset bodova prednosti ispred drugoplasiranog Lindvika koji je zanimljivo, čak bio pola metra duži (140.5).

Treći bio Geiger s 133.5 metra, dok su među pet na kraju završili Stefan Kraft i Robert Johnsson prije svega zahvaljujući skokovima u drugoj seriji.

''U pravom trenutku sam ušao u pravu formu. Ova pobjeda u Bischofshofenu je nagrada za mene, ali i kompletnu reprezentaciju Poljsku i za sav trud koji smo uložili. Sve je prošlo sjajno za mene, bile su prve impresije Stocha nakon pobjede koji je sada već to možemo napisati postao jedan od najvećih skijaša'', skakača koje je ovaj sport dao.

Iako nije slavio na četiri skakaonice kao prije tri godine, činjenica da je ovaj put imao 1110.6 bodova, ostavivši na drugom mjestu Nijemca Geigera sa skoro pedeset manje. Da stvar bude zanimljivija, skijaši - skakači iz Poljske nisu uopće nastupili u kvalifikacijama za Oberstdorf zbog problema s korona virusom. Na kraju su posljednji PCR testovi svih članova ponovno odrađeni navečer 28. prosinca i s obzirom na to da su bili negativni, Poljaci su dobili zeleno svjetlo.

Rezultati Bischofshofen:
1. KamilStoch (Pol) 300.7
2. MariusLindvik (Nor) 280.4
3. Karl Geiger (Nje) 277.3
4. Stefan Kraft (Aut) 275.9
5. Robert Johansson (Nor) 274.8...

Ukupni poredak:
1. Kamil Stoch (Pol) 1110.6
2. Karl Geiger (Nje) 1062.5
3. DawidKubacki (Pol) 1057.8...

Kopirati
Drag cursor here to close