Xiangqi

Nevjerojatan skandal u kineskom šahu

Xiangqi, doslovno znači "slonovska šahovska ploča" ili kineski šah, izuzetno je popularan u Aziji gdje se njegovo ime razlikuje ovisno o zemlji.
Sport / Ostali sportovi | 26. 12. 2023. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijet kineskog šaha potresao je u utorak veliki skandal, nakon oduzimanja naslova igraču zbog nepristojnog ponašanja usred optužbi za varanje, prenosi Hina.

Xiangqi, doslovno znači "slonovska šahovska ploča" ili kineski šah, izuzetno je popularan u Aziji gdje se njegovo ime razlikuje ovisno o zemlji. Igra se s pijunima, tradicionalno označenim simbolima, koji se postavljaju na sjecišta rešetkaste ploče, a ne na polja za razliku od klasične igre šaha.

Yan Chenglong (48) postao je kineski Xiangqi prvak prošlog tjedna, no njegova radost bila je kratkog vijeka jer je Kineska federacija Xiangqi (CXA) u ponedjeljak objavila oduzimanje njegove titule zbog "neprimjerenog ponašanja" i "remećenja javnog reda".

- Nakon pobjede 17. prosinca, Yan je konzumirao alkohol u svojoj hotelskoj sobi s drugim ljudima, detaljno je opisao CXA.

- Onda je sljedeći dan vršio nuždu u kadi svoje sobe, oštetivši hotelski inventar, kritizirala je federacija u priopćenju za javnost osuđujući ponašanje “suprotno javnom redu i moralu”.

Yan Chenglongu je zabranjeno natjecanje na godinu dana i sve njegove nagrade osvojene ove godine bit će oduzete.

Xiangqi turniri u Kini općenito obećavaju nagrade od nekoliko tisuća eura pobjednicima.

Savez je također bio upoznat i s optužbama za varanje protiv Yana Chenglonga.

Prema porukama na društvenim mrežama, igrač je navodno koristio pametne analne kuglice za dobivanje instrukcija za igranje koje je prijenosilo računalo putem vibracija.

Kopirati
Drag cursor here to close