Osam medalje, dvije zlane Lanine

Najuspješnije Mediteranske igre za BH tim do sada

Svakako da je u centru pažnje bila sjajna Mostarka, Lana Pudar koja je osvojila dvije zlatne medalje, prvu na 200m i drugu na 100m leptir. Pored toga, Lana je oborila i Mediteranski rekord.
Sport / Ostali sportovi | 07. 07. 2022. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom Ceremonijom, zvanično su zatvorene 19. po redu Mediteranske igre kojima je domaćin bio grad Oran u Alžiru.
Sportisti i sportašice iz BiH se kući vraćaju sa osam medalja, po čemu su do sada najuspješnije Mediteranske igre za BH tim i OK BiH. Po broju osvojenih medalja, Italija je na prvom mjestu sa 159 medalja, od čega je 48 zlatnih. Italija je uvjerljivo ispred svih ostalih selekcija jer je prva sljedeća Turska sa čak 51 medaljom manje. BiH je završila na 19.mjestu ispred Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Monaca, Malte i Libije.

Svakako da je u centru pažnje bila sjajna Mostarka, Lana Pudar koja je osvojila dvije zlatne medalje, prvu na 200m i drugu na 100m leptir. Pored toga, Lana je oborila i Mediteranski rekord.

Prve medalje na Igrama zabilježili su BH karatisti i to tri brončane, osvojili su Hamza Turulja, Nejra Sipović i Rijad Džuho. Zasigurno je riječ o perspektivnim mladim sportistima od kojih u budućnosti možemo očekivati još bolje rezultate. BH judo tim nije izostao u odličnim rezultatima, te su Anđela Samardžić, Toni Miletić i Larisa Cerić osigurali tri brončane medalje. Ukoliko zbrojimo sve osvojene medalje, BH tim ukupno u svojoj mediteranskoj zbirci posjeduje 8 medalja, 2 zlatne i 6 bronzanih, te su ovo do sada najuspješnije Mediteranske igre za BH tim i Olimpijski komitet BiH.

Ali ne smijemo izostaviti ni ostale članove BH tima koji možda nisu imali sportske sreće ili usljed povreda nisu mogli ostvariti svoju najbolju izvedbu. Među njima bio je i naš najbolji bacač kugle, Mesud Pezer koji je imao odličnu prvu seriju bacanja, a već u drugoj usljed povrede morao da odustane od treće serije. Čak i sa povredom i izuzimanjem treće serije bacanja Mesud se našao na 4. mjestu. Dejan Mileusnić, bacač koplja bio je vrlo blizu osvajanja medalje, ali je nedostajalo malo sportske sreće, te je Dejan u finalnom poretku zauzeo 4. mjesto.

Od ostalih rezultata svakako vrijedi izdvojiti sedmo mjesto Nikole Jovičića u disciplini vazdušni pištolj, dok je boćar Andrija Ćorluka bio peti u disciplini brzinsko izbijanje.

Važno je istaći da su ove Igre predstavljale izuzetno težak projekat, te da je za njihovu realizaciju izdvojeno je 176.750,00 KM sredstava, od čega je OK BiH izdvojio 94.000,00 KM, a ostatak sredstava su izdvojili sportski savezi i klubovi. U ovim Igrama nije bilo učešća državnih organa vlasti, te iako su svi članovi BH tima sa ponosom predstavljali svoju državu, to su morali uraditi o svom vlastitom trošku.

Olimpijski komitet BiH je uspio svim učesnicima obezbijediti sportsku opremu te i finansirati odlazak 24 sportista i trenera. Poseban izazov predstavljao je i prevoz BH tima na Mediteranske igre, i dok smo gledali kako to rade države u regionu obezbijedivši za svoje članove tima charter letove, OK BiH je uz velike napore to morao uraditi komercijalnim letovima.

Kopirati
Drag cursor here to close