Neustrašivi Poljak

Najlegendarniji način umiranja za koji ste ikada čuli

Aleksander Doba (9. rujan 1946. – 22 veljače 2021.)
Sport / Ostali sportovi | 21. 03. 2024. u 22:05 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aleksander Doba bio je poznati poljski avanturist i kajakaš. Postao je poznat po svojim nevjerojatnim podvizima na otvorenom moru.

Rođen je 1946. godine u Poljskoj, a tijekom svog života ostvario je nekoliko impresivnih podviga koji su ga učinili legendom u svijetu avanturizma.

Tri puta preveslao je Atlantski ocean kajakom. Prvi put preveslao je Atlantik 2010. godine, kada je u dobi od 64 godine prešao 5400 km od Portugala do Brazila. Ovaj podvig ga je učinio jednim od najstarijih ljudi koji je ikada prešao Atlantik kajakom. Kada je stigao u Brazil imao je 64 kg. U 14 tjedana putovanja izgubio je 14 kg.

Video: Traveling the World With a 71-Year Old Kayaker

Nakon toga, ponovio je ovaj pothvat 2013. i 2017. godine, svaki put izazivajući divljenje u svijetu svojom izdržljivošću i odlučnošću.

Doba je postao poznat po svojoj neustrašivosti i nevjerojatnoj fizičkoj izdržljivosti. Njegov duh avanturizma nije ga napustio ni u poznim godinama života. Preminuo je 2021. dok se penjao na Kilimanjaro. Nakon što je stigao do vrha, zamolio je za dvominutnu pauzu prije poziranja za fotografiju. Zatim je sjeo na kamen i "samo zaspao".

Njegova životna priča ostaje inspiracija mnogima širom svijeta, a ovakva smrt na Kilimanjaru, samo je dodala legendarni ton njegovom životu.

Godine 2015. odlikovan je Viteškim križem Reda Polonia Restituta, a u prosincu 2018. primio je Medalju stote obljetnice obnove neovisnosti Poljske.

Aleksander Doba će ostati upamćen kao simbol hrabrosti, izdržljivosti i odlučnosti, inspirirajući sve nas da slijedimo svoje snove i izazovemo granice svojih mogućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close