Posthumno

Mostarcu Suadu Ćupini dodijeljeno priznanje za razvoj sporta i države BiH

Pod njegovim vodstvom karate reprezentacija BiH okitila se sa dvije brončane medalje na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Beogradu.
Sport / Ostali sportovi | 06. 05. 2020. u 21:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanton Sarajevo dodijelio je posthumno priznanje dr. Suadu Ćupini, rođenom Mostarcu, za neizmjerno veliki doprinos uspjesima i razvoju sporta u BiH i ukupnom razvoju države BiH.

Suad Ćupina je rođen 11. studenog 1951. godine u Mostaru. U bogatoj i dugogodišnjoj trenerskoj karijeri postigao je mnogo, posebno kao izbornik karate reprezentacije BiH, ali i trener u Karate klubu Bosna iz Sarajeva.

S bratom Farukom i entuzijastima karatea osnovao je KK Student Mostar, jedan od najboljih sportskih kolektiva koje je Mostar ikada imao.

Njegovi karatisti su nositelji mnogobrojnih medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih natjecanja. Ćupina je svoje trenersko ime počeo graditi još u bivšoj Jugoslaviji.

U razdoblju od 1986. do 1992. godine obavljao je funkciju izbornika kadetske, juniorske i ženske selekcije u borbama. Još daleke 1968. godine počeo se baviti  karateom, koji je i do današnjih dana jedna od njegovih najvećih ljubavi.

U ovom sportu je postigao gotovo sve što se može - od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao natjecatelj i kao trener, ali i velikog broja znanstvenih zvanja u oblasti sporta.

Ćupina je doktor znanosti iz oblasti sporta od 3. rujna 2010. godine. No, ono zbog čega je ušao u konkurenciju najboljih trenera svakako su rezultati njegovih pulena.

Pod njegovim vodstvom karate reprezentacija BiH okitila se sa dvije brončane medalje na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Do odličja su stigli Nermin Potur i ekipa naše zemlje u borbama. Prethodno na EP u Ateni bh. karatisti su, također, stigli do bronce.

Naravno, za Ćupinu je ovo značilo samo nastavak uspješnog niza muškog bh. karatea pod njegovim stručnim vodstvom.

Suad Ćupina bio je izbornik bh. karatista od 1993. godine, a najveći uspjeh s ekipom ostvario je 2006. godine u Tokiju, kada su osvojili svjetsko srebro.

Na europskim prvenstvima bh. tim je predvodio do tri srebra i pet bronci.

Bh. reprezentaciju u Beogradu činili su: Admir Zukan, Tarik Lušija, Oliver Mandarić, Alem Kupusović, Mate Odak, Nermin Potur i Adnan Adilović.

Dr. Suad Ćupina preminuo je 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close