Planinari

Mostarci kreću u osvajanje Mont Blanca

Šesnaest članova planinarskog društva ''HPD Prenj 1933'' iz Mostara ovih dana obavlja završne pripreme za jedinstveni pothvat.
Sport / Ostali sportovi | 09. 07. 2019. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / HPD Prenj 1933

U sklopu priprema za planirani uspon na Mont Blanc ekipa iz planinarskog društva HPD Prenj napravila je ove godine i uspon na vrh Pločno na Čvrsnici (2228 mnv).

Šesnaest  članova planinarskog društva ''HPD Prenj 1933'' iz Mostara ovih dana obavlja završne pripreme za jedinstveni pothvat, odnosno uspon  na najviši vrh Alpa i Europske unije – Mont Blanc koji se nalazi na 4810 metara nadmorske visine.

Mostarci u osvajanje ovog vrha kreću 12. srpnja a na putu  će se zadržati do 20. srpnja. Uspon na sami vrh Mont Blanc-a, planiran je za 17. i 18. srpnja.

Promocija planinarenja

''Usponom na Mont Blanc, prije svega, želimo promovirati planinarenje kao sport i kako bi stanovništvo zainteresirali za aktivnosti koje pozitivno utječu na kvalitetu i zdravlje života. Planinarstvo nije besciljno lutanje po nepristupačnim zabitima i osvajanje vrhova, već način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine zanimljivijim, zdravijim i ljepšim. Odlazak u prirodu, druženje i kretanje na čistom planinskom zraku predstavlja aktivan oblik odmora koji planinara ispunjava osjećajem zadovoljstva i novim doživljajima. Planinarenje se temelji na zajedništvu, na uzajamnom djelovanju u cilju svladavanja prirodnih, ali ujedno i vlastitih psihofizičkih prepreka. Općenito, bavljenje planinarenjem poboljšava čovjekovo zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko'', kažu organizatori iz 'HPD Prenj 1933'.

Uspon na Mont Blanc je u organizaciji ''HPD Prenj 1933'' Mostar koji već dugi niz godina aktivno radi na promicanju planinskih ljepota Bosne i Hercegovine, usmjeravanju stanovništva u planinarstvo putem mnogobrojnih izleta u planine u Bosni i Hercegovini i izvan nje, redovnoj organizaciji planinarskih škola za mlade i djecu, naprednih vodičkih i alpinističkih tečajeva, te organizaciji raznih natjecateljskih manifestacija poput trekkinga i pustolovnih utrka.

Iz ovog društva kažu da dobar dio njihovih članova pripada gorskoj službi spašavanja koji nesebično ulažu svoj trud i vrijeme u svrhu pomoći drugima.

Na putu i dva bračna para

''Svim nabrojanim, kao i drugim akcijama, već smo se profilirali kao prepoznatljiva udruga koja je postala primjer uspješnog volonterskog rada u lokalnoj zajednici'', kažu iz ovog planinarskog društva.

U sklopu priprema za planirani uspon na Mont Blanc ekipa iz planinarskog društva HPD Prenj napravila je ove godine i uspon na vrh Pločno na Čvrsnici (2228 mnv).

Iz 'HKD Prenj 1933' kažu kako su planirali napraviti kratki dokumentarac s putovanja i samog uspona i prenijeti njihova iskustva i zanimljivosti s jedinstvenog putovanja. Jedna od zanimljivosti ovog pothvata je da po prvi put iz Mostara na Mont Blanc ide 16 planinara (najviše do sada) među kojim su i dva bračna para.

Kopirati
Drag cursor here to close