"One Billion Rising"

Mostar: Ustanimo za slobodu!

Sport / Ostali sportovi | 15. 03. 2023. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Plesna revolucija "One Billion Rising"

Plesna revolucija "One Billion Rising" je kampanja koja se već godinama tradicionalno održava na globalnom nivou i ima za cilj borbu protiv svih oblika nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama. Ove godine kampanja se provodi pod sloganom Rise for freedom/Ustanimo za slobodu!

Godina kreacije 

Kada kažemo sloboda, ona se odnosi na slobodu od patrijarhata, kapitalizma, nekažnjivosti, siromaštva, odnosi se na slobodu od podjela, izrabljivanja, srama, kontrole, pohlepe, slobodu izražavanja misli i slobodu govora, slobodu od bilo kojeg oblika naslija i svih ostalih oblika "zatočeništva" u kojem se žene i djevojčice mogu zateći tijekom svog života.

"Ova godina je posebna jer ovim ustankom inspirišemo nove generacije i zajedno stvaramo kulturu koja se bori za slobodu, kulturu u kojoj kolektivno dijelimo predanost u procesu zaustavljanju nasilja nad ženama i jačanja svijesti o istom, kulturu u kojoj zajedno stavljamo ljude ispred profita, podržavamo suradnju a ne konkurenciju, prakticiramo solidarnost, slavimo različitost, odajemo počast umjetnicima i pjesnicima, aktivno slušamo jedni druge, pomažemo se i borimo za iste principe!

Ovo je godina inspiracije i kreacije u kojoj podižemo svijest i produbljujemo razumijevanje jedni za druge. Ovo je godina kada ustajemo za budućnost u kojoj ćemo svi biti slobodni, u kojoj ćemo svi biti ono što jesmo bez predrasuda i okova, ustajemo da se borimo da naša i vaša budućnost ima korijenje u istini, ljubavi, zajedinici, zemlji i tijelu.

Sloboda 

A najbolji način izražavanja slobode je upravo pokret - ples, sloboda kretanja i umjetničkog izražaja. Pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže u plesnoj revoluciji "One Billion Rising" koja će biti održana u Mostaru na Španskom trgu u petak, 17. ožujka s početkom u 14:00 sati", priopćeno je iz Plesne revolucije "One Billion Rising".

Aktivni sudionici plesne revolucije su mostarski plesni klubovi koji već godinama neumorno podržavaju našu ideju i ujedinjenim snagama se bore i ustaju protiv nasilja nad ženama. Hvala plesnim studijima: Flash, Erigo, B-Dance, Mostarske Mažoretkinje, Mo-Stars, Koroleva, Zrinjski.

Organizatori One Billion Rising Mostar 2023: Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Podružnica Psihologa Hercegovina, Udruženje Centar za razvoj i edukaciju "Hera".

Kopirati
Drag cursor here to close