Skakač

Mostar: Umro Mirsad Deda Pašić

Dedina „štanga“ krasila je i prijeratnu razglednicu Mostara
Sport / Ostali sportovi | 30. 10. 2020. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je jutros u 75. godini preminuo legendarni skakač, jedan od najboljih u historiji skokova sa Starog mosta, Mirsad Deda Pašić.

Ovu je informaciju medijima potvrdio i Lorens Listo ispred Kluba skakača u vodu Mostari, čiji je Pašić bio dugogodišnji član.

Popularni Deda, piše Avaz, ostat će upisan kao najuspješniji skakač u historiji Mostara u kategoriji skokova na noge. Bez premca je bio najbolji u skokovima na noge s Titovog i Starog mosta, a njegova famozna „štanga“, stil koji danas više nitko ne izvodi, ostavljala je bez daha.

Dedina „štanga“ krasila je i prijeratnu razglednicu Mostara

U više od pola stoljeća svoje skakačke karijere upisao je impresivnu brojku od preko 10 tisuća skokova u Neretvu. Prvo mjesto je osvojio 11 puta, tri puta drugo i dva puta treće. Godinama je bio član žirija tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

  

Govoreći prije pet godina za medije, Deda je rekao kako je u Neretvu skočio kad je imao devet godina, osam mjeseci i 28 dana.

''Taj skok i danas najviše pamtim. Dakle, imao sam nepunih 10 godina. Popeo sam se na most i pobjegao, jer me dole, na obali Neretve, čekala velika raja. Sutradan su me uhvatili, a ja sam povikao: 'Pustite me, odmah ću skočiti'. I učinio sam to. Ne znam na što sam pao, ali znam da sam se razbio. No, na zapovijed raje, morao sam ponovo skočiti i već sam se bio smirio, išlo je nekako lakše, a onda je uslijedio treći skok, četvrti… Kao dijete od 10 godina dominirao sam, pogotovo što se tiče upadanja u vodu. Bilo je slučajeva da je iza mog skoka toliko vode izašlo da se žedan čovjek ne bi mogao napiti. E, to je to'', rekao je tada Pašić.

Sve stilove skokova na noge Pašić je izvodio – “polulet”, “let”, “ćupicu” i najelegantniji – “štangu”.

''Znate, to je veoma težak skok, jedan od najzahtjevnijih, kada kroz zrak prema Neretvi idete ukočeno. Jednostavno, veoma je teško održati taj let, da, na primjer, ne mahneš rukom. To je, zaista, najelegantniji let i malo je skakača skakalo “štangu”, a danas, nažalost, nitko'', rekao je Deda.

Kopirati
Drag cursor here to close