Stari most

Mostar u kalendaru jubilarne 10. sezone Red Bull Cliff Divinga!

Stari most u Mostaru će po četvrti put dočekati najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu.
Sport / Ostali sportovi | 25. 01. 2018. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svojoj jubilarnoj, desetoj sezoni, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo imat će sedam stanica, a jedna od njih bit će i u Bosni i Hercegovini: 8. rujna, Stari most u Mostaru će po četvrti put dočekati najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo, najprestižnije svjetsko natjecanje u visinskim skokovima, ove godine obilježava 10 godina postojanja, ali i pet godina otkako je uvedeno prvenstvo za žene. Za ovu slavljeničku sezonu odabrano je sedam lokacija koje su istinski 'klasici' prvenstva, a među njima se našao i Mostar, nakon tri spektakularna natjecanja na Starom mostu u prethodne tri godine, priopćeno je.

Skakači i skakačice iz 12 zemalja demonstrirat će svoje akrobatsko umijeće u SAD-u, Španjolskoj, Portugalu, Švicarskoj, Danskoj, Bosni i Hercegovini i Italiji. Muškarci će nastupiti na svih sedam, a žene na pet od tih stanica.

Sezona počinje na jezeru Possum Kingdom u Teksasu (SAD), na liticama Hell's Gate. Domaćin drugog natjecanja je Bilbao (Španjolska), gdje će na mostu La Salve nastupiti samo muškarci. Treća stanica cliff diving elitu vodi do grandioznih vulkanskih monolita usred Atlantika, do otoka São Miguel na portugalskim Azorima.

Zatim slijedi jezero Uri u Sisikonu (Švicarska), koji je ugostio prvenstvo 2009. i 2010. Peto natjecanje ove sezone je ujedno i 70. po redu u povijesti Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a bit će održano u prijestolnici Danske, Kopenhagenu. I tu će nastupiti samo muškarci, za koje će 27 m visoka platforma biti postavljena na krov čuvene zgrade Opere u Kopenhagenu.

Konačno, pretposljednja stanica najbolje svjetske skakače i skakačice 8. rujna dovodi u našu zemlju, na Stari most u Mostaru, gdje tradicija skokova traje stoljećima. I, na kraju, završno natjecanje sezone odigrat će se u Polignano a Mareu, na samom jugu Italije, gdje će biti krunisani novi prvak i prvakinja.

Video:  Najbolji skokovi

Prošla sezona bila je najneizvjesnija u povijesti prvenstva, puna iznenađenja i obrata, a borba za titule se vodila doslovce do posljednjeg skoka. Ništa manje uzbuđenja ne očekuje se ni ove godine, obzirom na tempo kojim se ovaj sport razvija, sve višu kvalitetu i kompleksnost skokova te, samim tim, i sve veću konkurenciju za mjesta na vrhu.

Cliff diving je ekstremni sport u punom smislu tih riječi. Visina platforme za muškarce je 27, a za žene 21 metar. Skakači u tri sekunde, koliko traje skok, dostižu brzinu od 85 km/h, a pri ulasku o vodu trpe udar i do 5 G-sila.

Za sve informacije i vijesti o prvenstvu, pratite www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Kopirati
Drag cursor here to close