Mališani postaju superjunaci

Mostar: Kako djeca usvajaju vještine samoobrane i postaju 'superjunaci'

S trenerom Ivanom Milanovom, djeca postaju pravi mali samopouzdani borci s velikim srcem.
Sport / Ostali sportovi | 26. 05. 2023. u 09:20 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski mališani već godinama uče kako prepoznati moguće opasne ili konfliktne situacije, koji je najbolji način da ih spriječe, izbjegnu i riješe, te ako je potrebno, kako se zaštititi u slučaju tjelesnog kontakta. Sve to pod vodstvom Ivana Milanova, instruktora G2 stupnja u Klubu Krav Maga Hercegovina.

''Kida'' - jednoglasno su se na početku treninga pozdravili najmlađi polaznici na treningu Krav Mage kojeg smo posjetili.

Foto: Bljesak.info / Klub Krav Maga Hercegovina

Pozdrav se izgovara onako kako se i piše – KIDA, a znači ''naklon''. Ima funkciju pozdrava, te izražavanja međusobnog poštovanja i povjerenja između instruktora i njegovih polaznika. Izvodi se tako da se, prije verbalnog pozdrava, naklonite licem prema naprijed i stisnete šake ispred tijela.

''Trening započinjemo pozdravom, a djeca prije moraju reći kako su proveli dan, da se razbije trema kod djece za razgovor kod drugim ljudima. Bilo je djece koja nisu na početku ni znala reći 'Dobar dan', a sada je to potpuno druga priča'', kazao je Milanov za Bljesak.info, navodeći kako su zadovoljni radom i rezultatima s djecom.

Foto: Bljesak.info / Klub Krav Maga Hercegovina

Inače, klub Krav Maga Hercegovina ove godine puni svoj deseti rođendan, a s djecom su počeli raditi, kako kaže, 'sasvim prirodno'.

Foto: Bljesak.info / Klub Krav Maga Hercegovina

''Samo se nametnulo. Vidjeli smo da je Krav Maga Hrvatska imala super program, kako smo dio te globalne organizacije, onda je samo od sebe došlo da i djecu obučimo; da nauče i da vide kako se ponašati u grupi, a kako kad su sami'', rekao je Milanov.

''Želim da djeca uče i da se osjećaju posebnim, jer smo svi posebni na svojstven način. #znanjecinirazliku je ono sto nas čini posebnim'', dodao je.

S obzirom na sve prilike koje se danas događaju, vještine Krav mage je dobro znati, smatra Milanov jer je to sustav samoobrane koji je prilagođen svakoj dobi i uzrastu.

''S obzirom na porast vršnjačkog nasilja, dobro je znati Krav Magu, sugerira djeci kako da se vladaju, kreću... Radi se na svjesnosti djece. Uz sve tehnologije koje su danas dostupne, sto puta smo vidjeli djecu da idu ulicom i ne znaju što se oko njih događa. Često hodaju, tipkaju na mobitele stave slušalice na uši i ne znaju kako su došli od točke A do točke B'', kaže Milanov dodajući da Krav Maga ima sustav Kuperovih boja.

Foto: Bljesak.info / Klub Krav Maga Hercegovina

''Bijela boja predstavlja totalnu nesvjesnost i ne znamo što se oko nas događa, iako smo budni. Ne znamo ni tko je ispred ni iza nas. Žuta boja znači da smo malo svjesniji i vodimo računa o događanjima oko nas, tko nam prilazi i slično. Nrančasta boja je alarm, koji nam govori da nam se približava opasnost. Crvena boja označava da je opasnost stigla i prelazimo u stanje borbe i crna boja je blokada. Mi ne želimo biti u bijeloj i crnoj boji, to je loše. Žuta boja pripravnosti je najbolja, očekuje se da znamo i svjesni smo opasnosti. Ako primjerice idemo parkom navečer i vidimo da mladići piju, zašto tu prolaziti idemo drugim putem itd...'', rekao je.
 
Milanov se inače Krav Magom bavi od 2016. godine, a uskoro odlazi u Izrael na daljnje usavršavanje u ovoj borilačkoj vještini.

Foto: Bljesak.info / Klub Krav Maga Hercegovina

''Tko me zna imalo, zna da sam živio totalno drugi način života. Došla je Krav Maga i posvetio sam se zdravlju i krenuo u tom smjeru. Uskoro idem u Izrael i čini mi se da ću biti jedini iz BiH, koji bi trebao ići na daljnje edukacije'', rekao je Milanov, zahvaljujući svim svima koju su mu omogućili odlazak na daljnje educiranje u Izrael.

''Prvenstveno hvala kolegama iz kluba Krav Maga Hercegovina, Igoru Rajiću, Expert 1, Mili Vrančiću G1 i Franku Leski P5 level, te ostalim kolegama iz kluba. Hvala i sponzorima MTA Abraham grupi koji su mi omogućili odlazak, Arena sport centar, Inel doo Mostar, Interagent Mostar. Hvala i Miri Velagiću Muay Thai klubu Hunter gdje sada treniram, kako bi usavršio formu'', zahvalio je Milanov.

Govoreći o sustavu samoobrane Krav Maga, kaže da ona počinje postojati od 1948. godine nakon II. svjetskog rata, a ispočetka je korištena za obuku izraelske vojske. 

Foto: Bljesak.info / Klub Krav Maga Hercegovina

Ovu metodu je razvio Imi Lichtenfeld, a nastavio razvijati i modificirati Eyal Yanilov.

Krav Maga se 70-ih godina 'pušta' u civilnu upotrebu i otvara se prema svijetu, te ulazi u slijed policije i zaštite VIP osoba, a danas je koriste FBI, CIA i druge vojne i policijske formacije.

Foto: Bljesak.info / Klub Krav Maga Hercegovina
Kopirati
Drag cursor here to close