S pogledom na Grad na Neretvi

Mostar: Budite i vi dio najdugovječnije trail planinske utrke

Staza ima kontinuiran uspon, izložen suncu, po tipičnom hercegovačkom kršu čiju surovost omekšava prekrasan pogled na Mostar koji vas prati u svim dijelovima staze.
Sport / Ostali sportovi | 03. 04. 2024. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HPD Prenj / Utrka Mostar Challenge

U organizaciji planinarskog društva HPD Prenj 1933. Mostar i fakulteta FPMOZ – Studij kineziologije 11. svibnja održava se 11. izdanje najdugovječnije trail planinske utrke u Bosni i Hercegovini, Mostar Challenge.

Start utrke je na platou hotela Mepas te vas staza dalje vodi preko Planinice do obližnjeg mjesta Goranci gdje će biti cilj u parku konobe Goranci.

Staze Mostar Challenge

Challenge – staza koja ima ukupno cca 22 km i visinskom razlikom od 1100 mnv. Vrijeme potrebno da se prođe staza laganim tempom: cca. 5 sati.

Hobby – staza koja ima ukupno cca 12 km i visinskom razlikom od 650 mnv. Vrijeme potrebno da se prođe staza laganim tempom: cca. 3 sata.

Staze preko obližnje Planinice protežu se austrougarskom konjskom stazom i vode vas do Bunkera koji je na 725 metara nadmorske visine.

Staza ima kontinuiran uspon, izložen suncu, po tipičnom hercegovačkom kršu čiju surovost omekšava prekrasan pogled na Mostar koji vas prati u svim dijelovima staze.

Rekordi

Ovaj dio staze od "KB-a" do "Bunkera" u dužini od oko 5 kilometara i ukupnim usponom od oko 650 m u vremenu od 50 i manje minuta smatrao se dovoljnim da za sebe kažete da ste fizički spreman planinar.

Ali, onda se pojavio trail i brdsko/planinsko trčanje, a sa njim i prvi članovi društva koji su počeli "trčati" na Planinici, vrijeme se počelo rušiti i ispod 45 minuta, što je tada za planinare bila skoro pa blasfemija.

A onda se pojavila i aplikacija "Strava", legenda kaže da je hrvatski atletičar Ante Živković povukao segment pod imenom "only Planinica", ovo je bila nešto kraća verzija od planinarske, ali je među trail trkačima postao standard.

Dugo je Ante držao krunu na glavi dok se nisu pojavili kauboji, danas je Ante četvrti, a vladari Planinice su kauboji Trail sekcije HPD Prenj 1933. Mostar s vremenom ispod 30 minuta!

Za lokalce ova mala planina je idealno mjesto za kratke planinske izazove, trening, rekreaciju ili druženje uz uživanje u prekrasnom krajoliku i panoramskim pogledima na grad Mostar i okolna područja.

Vidimo se 11.svibnja 2024. godine!

Prijaviti se možete OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close