Teško će nešto promijeniti

Massa: Namjeravam pokrenuti tužbu za izgubljeni naslov 2008. godine

"Nakon ovih Ecclestoneovih izjava je jasno kako je utrka trebala biti poništena. Trebao sam biti svjetski prvak i sada namjeravam pokrenuti tužbu da se sve razjasni", kaže Massa.
Sport / Ostali sportovi | 05. 04. 2023. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očito je možda svjesno, možda ne Bernie Ecclestone zakotrljao lavinu nakon posljednjeg interviewa u kojem je pričao ponovo o "Crashgate" aferi koja je došla nakon VN Singapura još tamo 2008. godine. Kada je vozač Renaulta Nelson Piquet Jr udario u zaštitni zid, nitko nije ni mogao naslutiti da je to napravio namjerno kako bi pomogao momčadskom kolegi Fernandu Alonsu da ostvari što bolji plasman.

Španjolac je utrku završio na prvom mjestu, ali mu je kasnije taj rezultat poništen zbog istrage pa je pobjedu odnio Lewis Hamilton dok je Massa, koji je bio vodeći prije izlijetanja Piquea, zbog kasnijih problema završio na 13. mjestu. Ta sezona je na kraju kulminirala uzbudljivom utrkom u Brazilu gdje je pala odluka o naslovu svjetskog prvaka. Lewisu Hamiltonu je trebalo peto mjesto ako Massa ostvari trijumf. Tada je pala kiša, a neki su vozači, uključujući Glocka u Toyoti, riskirali i ostali na gumama za suho.

Hamilton je bio peti, ali ga tri kruga prije kraja prestiže Vettel u Toro Rossu. Massa prolazi ciljem, Hamilton je šesti i u tom trenutku prvak je Brazilac. Ali na početku trećega sektora Hamilton prelazi Glocka na gumama za suho koji se borio ostati na stazi i osvaja peto mjesto koje mu je bilo potrebno za naslov prvaka.

Tako je Britanac postao najmlađi svjetski prvak u povijesti Formule 1 (rekord koji će trajati dvije godine, kada će tu titulu preuzeti Vettel). Dosadašnji najmlađi prvak Alonso završio je drugi u Renaultu, treći je bio Raikkonen u Ferrariju, a četvrti Vettel u Toro Rossu. Hamilton je na kraju imao bod više u odnosu na Massu. Oni koji se sjećaju se znaju kako je izgledalo slavlje prvo u boksu Ferrarija, pa onda i McLarena. Nakon svega oglasio se Felipe Massa.

"Odvjetnici Ferrarija su mi tada rekli da ne možemo ništa promijeniti nakon što je pehar dodijeljen i ja sam povjerovao u to. No, nakon ovih Ecclestoneovih izjava je jasno kako je utrka trebala biti poništena. Trebao sam biti svjetski prvak i sada namjeravam pokrenuti tužbu da se sve razjasni. Doduše, prošlo je puno vremena pa je pitanje je li se uopće sada može nešto promijeniti", rekao je Massa.

Kopirati
Drag cursor here to close