MNK DiaBiH

Klub dijabetičara istupa iz natjecanja zbog diskriminacije Nogometnog saveza FBiH

"Državni savez dijabetičara donio je odluku o istupanju iz natjecanja, ukoliko se ne ispravi nepravda i spriječi diskriminacija dijabetičara i našeg kluba od strane Nogometnog saveza Federacije BiH", priopćeno je iz tog udruženja.
Sport / Ostali sportovi | 09. 03. 2018. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malonogometni klub "DiaBiH" neće odigrati posljednju utakmicu Prve futsal lige Federacije BiH grupa ''Jug'' u Cazinu sa domaćom MNK "Bubamarom".

"Državni savez dijabetičara donio je odluku o istupanju iz natjecanja, ukoliko se ne ispravi nepravda i spriječi diskriminacija dijabetičara i našeg kluba od strane Nogometnog saveza Federacije BiH", priopćeno je iz tog udruženja.

"Utakmica između "Bubamare" i "DiaBiH" je trebala da odluči o prvaku grupe ''Jug'', ali je NS FBiH sve učinio da se ova utakmica ne odigra", navode iz MNK "DiaBiH".

Dodaje se da je "DiaBiH upozoravao NS FBiH da se zbog važnosti utakmice pošalje sudačka supervizija i odrede najbolje suce i delegat, s tim da to ne budu domaći suci iz USK ili suci iz Zenice koji su sudili prvu utakmicu u Sarajevu, jer je jedan od sudaca otvoreno rekao da ''nećemo nikada pobijediti''.

"Međutim, jučer je komisija za izbor sudaca ipak delegirala suce i delegata iz USK, a supervizija je odbijena. Ovo je vrhunac lakrdije koju provodi NS FBiH na čelu sa predsjednikom Irfanom Durićem  iz Cazina", navode iz "DiaBiH" 

Dodaje se da je "pred početak prvenstva MNK Bubamara iz grupe ''Sjever'' prebačena u grupu ''Jug'', iako je Cazin jedan od najsjevernijih gradova u BiH.  Žrtva tih poteza bila je Drina iz Goražda, koja je odustala od natjecanja, jer je smještena u grupu ''sjever''. 

Drugi razlog zašto "DiaBiH" neće igrati utakmicu zadnjeg kola je "što informacije o terminu utakmice dobivaju od predsjednikovih  poslušnika iz saveza, a ne kako je to predviđeno propozicijama (član 9)" i dodaju: 

"Ovim ne želimo omalovažiti i umanjiti uspjehe ekipe Bubamare, koja ima sjajnu ekipu, sposobnu da pobijedi svakoga bez pomoći NS FBiH. Pozivamo N/FS BiH da svojim autoritetom zaustavi unaprijed isplaniranu farsu od NS FBiH i njegovog predsjednika. Želimo da u fer i sportskom duhu na terenu pokažemo da neki naši igrači usprkos dijabetesu mogu ravnopravno igrati. Ako smo osuđeni da primamo inzulin cijeli život, ne želimo ničije sažaljenje, već da budemo samo ravnopravni", navode iz DiaBiH.

Ekipu "DiaBiH" čine igrači iz cijele BiH (Sarajeva, Istočnog Sarajeva,Tuzle,  Zvornika, Bihaća , Orašja, Širokog brijega itd). 

"NS FBiH je uspio da svojom diskriminatorskom politikom ugasi jedan prije svega humani projekt i snove mnogih dijabetičara u BiH. Bez obzira na naredne poteze NS FBiH mi ćemo o ovom slučaju upoznati krovnu asocijaciju za dijabetes Europe i predsjednika UEFE Aleksandera Ćeferina", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close