Svečano

Lovački savez Herceg-Bosne proslavio 30 godina postojanja

Svečana akademija upriličena je u 12:00 sati u svadbenoj dvorani "Venera" na Bišću Polju na kojoj su sudjelovali osnivači Lovačkog saveza Herceg Bosne, predstavnici lovačkih organizacija iz Bosne i Hercegovine kao i gosti iz Republike Hrvatske.
Sport / Ostali sportovi | 23. 05. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 21. svibnja 2022. u Mostaru je obilježena 30. obljetnica Lovačkog saveza Herceg-Bosne.

Program je započeo svetom Misom u mostarskoj katedrali u 10:00 sati nakon čega su predstavnici Lovačkog saveza na Trgu hrvatskih velikana ispred Hrvatskoga Doma hercega Stjepana Kosače položili vijenac i zapalili svijeće.

Svečana akademija upriličena je u 12:00 sati u svadbenoj dvorani "Venera" na Bišću Polju na kojoj su sudjelovali osnivači Lovačkog saveza Herceg Bosne, predstavnici lovačkih organizacija iz Bosne i Hercegovine kao i gosti iz Republike Hrvatske.

Foto: PR / Lovački savez Herceg-Bosne proslavio 30 godina postojanja 

Predsjednik Lovačkog saveza Herceg-Bosne Slavko Marin je u svom obraćanju podsjetio na proces nastajanja Saveza.

"U rujnu 1992. godine, lovci s prostora Hrvatske zajednice Herceg Bosne, u cilju očuvanja kontinuiteta lovstva, zaštite prirode i divljači te ponovnog organiziranja lovaca i lovačkih društava, pokreću inicijativu o utemeljenju jedinstvene lovačke organizacije na prostorima Herceg Bosne. Ideja je realizirana 20. listopada 1992. godine u hotelu 'Park' u Širokom Brijegu kada je na utemeljiteljskoj Skupštini jednoglasno donesena odluka o utemeljenju Lovačkog saveza Herceg Bosne. Bila je to povijesna odluka za hrvatsko lovstvo u Bosni i Hercegovini", naveo je Marin koji je naglasio nužnost zajedničke borbe svih članica Saveza za dobivanje vlastitih prostorija za rad Saveza koji to, kako kaže, zaslužuje nakon 30 godina časnoga rada.

Sudionici svečane akademije minutom su šutnje se prisjetili pokojnih članova, a posebno prvog predsjednika Lovačkog saveza HB Marinka Hrkaća, osnivača i podupiratelja Dragana Vrankića te predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka. Lovačkom Savezu Herceg čestitku je poslao Tamas Marghescu, direktor Svjetske lovačke organizacije koji nije mogao doći u Mostar zbog obveza u pripremi 68. Generalne Skupštine ove Organizacije.

Tijekom svečane akademije skupu su se obratili Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Milan Bakmaz u ime Lovačkog saveza Republike Srpske te predstavnik Saveza lovačkih organizacija u BiH Jasmin Ljuca.

U ime predsjednika HNS-a skup je pozdravio Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

"Mislim da mnogi ne prepoznaju koliki je značaj lovstva u BiH koje je na sebe preuzelo očuvanje šuma i prirodnih različitosti. To se mora promijeniti te svi zajednički trebamo raditi kako bi se rad svih saveza pratio i proračunom", rekao ja Čavara koji je Savezu poželio još ugodniju budućnost.

Nakon dodjele povelja, odličja i plaketa zaslužnim organizacijama i pojedincima, prigodnu tortu su izrezali predsjednik Saveza Slavko Marin, predsjednik Skupštine Ilija-Ile Vrljić i
tajnik Ivica Lučić koji su s gostima nazdravili šampanjcem čime je zaokruženo 30 godina uspješnog djelovanja Lovačkog saveza HB.

Kopirati
Drag cursor here to close