elite kategorija

Lejla Tanović viceprvakinja Balkana

Sport / Ostali sportovi | 06. 07. 2015. u 13:42 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolja BiH biciklistkinja Lejla Tanović članica biciklističkog Kluba "Puls" i profesionalnog tima Salcano Cappadocia je nastupila na Balkanskom prvenstvu u brdskom biciklizmu koje se održalo u Grčkoj.

Organizatori su ove godine odlučili ukinuti kategoriju U23 za djevojke pa je ona nastupila u najjačoj Elite kategoriji kao najmlađa sudionica te osvojila izvrsno drugo mjesto.

"Ovo je sigurno najteža utrka do sada ali i veoma bitna medalja za Lejlu. Izuzetno smo sretni 2. mjestom jer je Lejla vozila u starijoj i najjačoj kategoriji Elite. Prije Balkanskog prvenstva smo odradili pripreme na Bjelašnici koje su nam uvelike pomogle jer je start utrke bio na 1350 m nadmorske visine. Pobjedu je odnijela 15-ta vozačica svijeta Jovana Crnogorac iz Srbije koja također vozi za turski tim Salcano," rekao je trener Amar Njemčević

Utrka Balkanskog prvenstva je ujedno bila i UCI C2 tako da su natjcanje Elite kategorije osvajali UCI bodove za Olimpijske igre u Rio 2016. Za Bosnu i Hercegovinu Lejla je ovim plasmanom osvojila 20 UCI bodova.

"Potajno sam se nadala medalji ali nisam očekivala drugo mjesto s obzirom na stariju i iskusniju konkurenciju. Jako sam sretna i zadovoljna. Osvojila sam novih 20 UCI bodova koji će mi donijeti dalji napredak na UCI listi. Ovo je moja druga medalja na Balkanskim prvenstvima, ali prva u Elite kategoriji. Sada nastavljam pripreme sa trenerom za Evropsko prvenstvo u Italiji”, rekla je Tanović.

BiH mountainbike reprezentacija je osvojila još dvije medalje u mlađim kategorijama. Drugo mjesto je osvojila juniorka Marina Mandušić, a prvo mjesto Antonio Barać.

Kopirati
Drag cursor here to close