Plivačka legenda

Lana Pudar na dočeku u Sarajevu: Želim da Mostar dobije olimpijski bazen

Petnaestogodišnja Mostarka, jedna od najmlađih sudionica prvenstva, osvojila je brončanu medalju u disciplini 'leptir' na 200 metara.
Sport / Ostali sportovi | 23. 12. 2021. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Lana Pudar na sarajevskom aerodromu

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar vratila se u Bosnu i Hercegovinu nakon što je na Svjetskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Abu Dhabiju zabilježila još jedan povijesni uspjeh bh. sporta.

Avion iz Abu Dhabija sletio je na Sarajevski aerodrom, gdje je mladoj sportašici priređen doček.

Plivački savez BiH je pripremio press-konferenciju.

Lana je rekla kako ima želju predstavljati BiH na velikim natjecanjima i ostvarivati dobre rezultate.

''Volim plivanje i osvojiti olimpijsku medalju. To je san svakog sportaša. Želja mi je i da Mostar dobije Olimpijski bazen”, rekla je Lana Pudar.

“Zaista mi mnogo znači podrška koju sam dobivala svih ovih dana. Ovo natjecanje je za mene bilo fenomenalno. Kruna godine i kruna natjecanja je brončana medalja na koju sam jako ponosna. Maštala sam o osvajanju i fenomenalan je osjećaj naći se na postolju. Zadovoljna sam utrkama, neke stvari su mogle biti bolje, ali sam jako zadovoljna. U svakom slučaju sav rad i trud se isplatio. Hvala svima na podršci još jednom”, rekla je Lana Pudar.

Trenerica Lane Pudar Alena Ćemalović također se obratila svima i prokomentirala sjajan uspjeh Lane Pudar.

“Lijepo je nakon skoro mjesec dana vratiti se kući. Mjesec dana smo proveli na pripemama i na SP i lijep je način na ovakav način završiti godinu. BiH je na prvenstvu predstavljalo dvije natjecateljice i dva mladića. Dvije najbolje juniorke u regiji, a i Europi. Iman Avdić i Lana Pudar su velike uzdanice za BiH. Natjecatelje koji su ovdje možda do sada niste ni vidjeli, to su sve državni rekorderi i mladići koji su dobili stipendije na američkim univerzitetima. Osvajanje medalje, ne mogu reći da nam je bio cilj, ali nismo planirali odraditi sada. S obzirom da je prvi dio godine bio usmjeren na Olimpijske igre i na Europsko juniorsko prvenstvo koje se održavalo u velikom bazenu. Za mali bazen smo se počeli pripremati u rujnu i vi znate da smo od Svjetskog kupa u Kazanju tek počeli plivati u malom bazenu na 100 i 200 metara delfin”, rekla je Ćemalović, a potom dodala:

''Finalna trka u petak koju je Lana plivala je bila njena sedma od Svjetskog kupa u listopadu. Radili smo na tehničkim i taktičkim stvarima da bi finalna utrka izgledala onako kako je izgledala. Biti u bazenu sa ženama koje imaju preko 20 i 22 godine nije mala stvar i morate biti posebno hrabri i da volite ono što radite. Morata imati nešto u sebi i odgovoriti na način na koji je Lana odgovorila. Znam da je bila čitava ova godina euforična, zaključeno s ovom medaljom i moram se svima zahvaliti. Lana i ja smo na pripemama provele 170 dana, to je skoro 6 mjeseci koje je Lana provela van škole i nije nimalo mala stvar za djevojčicu od 15 godina. Jesmo li morale baš toliko? Nismo, ali nemamo bazen u Mostaru i to je osnovni uslov svih uslova za neku dalju priču. Ja kao njena trenerica to vam moram reći, znam da smo nakon svake medalje takvi da očekujemo još više i neku narednu medalju. Čak i kada je isplivala Olimpijsku normu počeke su priče o osvajanju Olimpijske medalje. Neki su pričali na ovim Olimpijskim igrama, neki na onim nakon tri godine. Ja ne ne mogu dozvoliti da ona očekuje pritisak u pripremama samo zato što se to od nje očekuje. Ona ovo i pliva zato što voli i zato što imamo zdravo odnos i pristup rezultatima''.

 

Damir Đedović se osvrnuo i na to kada bi Mostar mogao dobiti Olimpijski bazen.

“Grad Mostar je u posjedu idejnog projekta za izgradnju Olimpijskog bazena par godina. Izgradnja košta 12 milijuna KM. Grad Mostar je napravio prvi korak koji se ogleda u tome da je na pretprošloj sjednici odobrio 120.000 KM za izradu dokumentacije. Postoji određena lokacija za bazen. Imamo neke neslužbene informacije da bi se u proračunu federalne vlade mogla pronaći lokacija za izgradnju. Imam osjećaj da kad god Lana napravi rezultat da se ta priča intenzivira. Imali smo priču i kada smo donijeli europske medalje da nas čekaju bageri. Tada sve krene, ali kako ne možemo imati natjecanje svakog dana to stane. Lana ih natjera rezultatima da počnu razmišljati o tome. Ne vidim ozbiljnu namjeru da se krene u tome. Pokušavaju da pokrenu nešto. Ako svjetska medalja neće pokrenuti, ne znam što može'', rekao je.

Lana se osvrnula i na to što je očekuje u narednoj kalendarskoj godini.

“Do kraja godine imam državno prvenstvo, a onda se nadam i da ću dobiti koji dan odmora oko nove godine da napunim baterije. Nakon toga kreću pripreme. Iduće godine imamo i Europsko seniorsko i juniorsko. Raspored je gust'', kazala je.

Lana se osvrnula i na to da li ima tremu pred doček u Mostaru.

“Volim vidjeti podršku ljudi, jedva čekam da vidim prijatelje i sugrađane. Tome se radujem i to je nešto što imam više nego što imam tremu'', poručila je.

Petnaestogodišnja Mostarka, jedna od najmlađih sudionica prvenstva, osvojila je brončanu medalju u disciplini 'leptir' na 200 metara.

Na Svjetskom prvenstvu je nastupila u još jednom finalu - utrci na 100 metara leptir i zauzela 7. mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close