Samo za Bljesak.info

Lana Pudar: Meni treba što više jakih utrka

"Ako baš moram izdvojiti jednu utrku, onda bi to bilo finale na Europskom prvenstvu u disciplini 200m leptir gdje sam zaista dala sve od sebe i postigla jedno odlično vrijeme" kaže Lana Pudar.
Sport / Ostali sportovi | 10. 11. 2021. u 20:38 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Kazanj se obično kaže da je jedan najstarijih ruskih gradova. Osnovan je u 11. stoljeću i s 2, 2 milijuna stanovnika glavni je grad Republike Tatarstan, u kojoj žive 173 nacije, a dominiraju Tatari i Rusi.

U tom gradu, proteklog tjedna BiH se kao zemlja barem koliko toliko približila Europi pa ako hoćete i svijetu. Ne. Nije tamo održan nikakav samit, nisu putovali naši političari, njihovi posrednici, nisu se ispunjavale točke iz nekih zaključaka, nečega što je tamo negdje netko potpisao.

U Kazanju je održano takmičenje u Svjetskom kupu, pa nakon toga i Europsko prvenstvo u plivanju, u malim bazenima, popularnoj "konzervi" kako plivači i plivačice vole reći.

Plivanju koje je ovoj zemlji toliko bitno i važno toliko da niti jedna od solidnog broja tv kuća nije radila prijenose iz Kazanja. Plivanje koje bi uz atletiku i gimnastiku kao bazni sport moralo imati svoje mjesto u medijskom prostoru.

Na tom Kupu i prvenstvu je jedna djevojčica iz Mostara grada koji ne da nema pravi bazen, nego nema ni dvorane, plivala zajedno ili pored plivačica koje su osvajale medalje dok se ona nije niti rodila. Međutim, to Lanu Pudar nije smetalo, niti impresioniralo. Osvojila je medalju, plivala finala, obarala državne rekorde.

Gledajući utrke, s nevjerojatnom lakoćom. Tek je na kraju, na 50 metara leptir ostala bez snage, pa nije uspjela ući u finale. Plivala je na 50, 100, 200 metara leptir.

Video: Utrka Svjetskog kupa 100m leptir

Nekoliko dana po povratku u BiH, Lana je izdvojila malo vremena za portal Bljesak.info, pa smo postavili par pitanja.

Bljesak.info: Od dolaska u Rusiju, nastupila si prvo u utrkama Svjetskog kupa, pa je onda na red došlo Europsko prvenstvo. Jako puno utrka u vrlo kratkom vremenskom periodu, bukvalno svaki pet šest sati si plivala po jednu. Ako bi izdvajala neku od tih utrka za koju bi se odlučila kao najbolju?

Pudar: Prije svega hvala vam na tome što pratite moje nastupe i rezultate koje postižem. Da, upravu ste, bilo je vrlo intenzivno, vrlo naporno, ali u isto vrijeme bilo je i jedno dragocjeno iskustvo boraviti i takmičiti se dva tjedna u Rusiji na Svjetskom kupu i Europskom seniorskom prvenstvu. U sedam takmičarskih dana isplivala sam čak 17 utrka i mogu slobodno reći da je svaka utrka bila nešto posebno i svijet za sebe. Ako baš moram izdvojiti jednu utrku, onda bi to bilo finale na Europskom prvenstvu u disciplini 200m leptir gdje sam zaista dala sve od sebe i postigla jedno odlično vrijeme, svega 40 stotinki od juniorskog rekorda Europe i 46 stotinki do medalje. Mislim da mi je to bila najjača utrka u Rusiji na oba takmičenja i s njom sam najzadovoljnija. Ne mogu i ne istaći utrku na 100m delfin na svjetskom kupu, gdje sam osvojila treće mjesto. Što je prva medalja za našu državu na ovom takmičenju. Isto tako, posebno sam ponosna na činjenicu da sam u tih 17 utrka, 19 puta pomjerala granice državnih rekorda u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. I ono što me posebno raduje, to je da sam sve ove rezultate postigla plivajući iz punog treninga".

Video: Utrka EP finale 200m leptir 

Bljesak.info: Na ovom Europskom prvenstvu nastupala si u tri discipline, 50, 100 i 200 metara leptir, što je izuzetno iscrpljujuće. Da li ćeš i u nastavku forsirati sve ili eventualno  vremenom pokušavati da se fokusiraš na samo jednu ili dvije?

Pudar: Moj najjači stil je leptir i odluka mog stručnog tima je da na najjačim takmičenjima plivam svoje najjače trke. Upravo zbog, veoma zgusnutog rasporeda i potrebnog vremena za oporavak između utrka. Tako da mi taj raspored plivanja na velikim takmičenjima za sada najviše odgovara. Međutim, to nikako ne znači da nećemo u narednom periodu proširiti repertoar trka i na ostale discipline, jer smatram da zaista mogu vrlo kvalitetno otplivati i discipline slobodnog i leđnog stila. Mislim da ćemo fokus na te discipline više stavljati na nekim pripremnim takmičenjima koje slijede u narednom periodu.

Bljesak.info: Koliko ti je nastup na Olimpijskim igrama pomogao prije svega, tu mislim po pitanju sakupljanja tog potrebnog iskustva? Kakav je osjećaj plivati ili imati bolje rezultate od plivačica koje su starije po 15-tak godina i koje imaju strašno puno velikih utrka iza sebe?

Pudar: Pa vidite, koliko god to možda čudno zvučalo, meni je nastup na Olimpijskim igrama bio prvi nastup na nekom velikom seniorskom takmičenju. Tako da moram priznati da nije bilo baš svejedno pojaviti se na tako jedno velikom sportskom događaju, možda i najvećem u svijetu sporta po prvi put. Nije to bio nikakav strah ili neki osjećaj nelagode, već jednostavno kada se po prvi put nađete u jednom takvom društvu, s takvim plivačkim veličinama, koje sam do prije par mjeseci mogla smo gledati na TV-a, tek onda ustvari počinjete shvatiti o kojoj razini takmičenja i plivanja pričate. Ali sve ovo što vam govorim je nešto što me oduševilo i fasciniralo prije samih utrka, ali kada sam skočila u bazen i kada sam se krenula utrkivati, onda tu nije bilo nikakvog divljenja i nikakvog respekta prema bilo kome, nego samo želja da dođem što prije do cilja i da pokušam pobijediti. Sigurno da je za nešto više na Olimpijskim igrama trebalo puno više iskustva nastupa na velikim takmičenjima i puno više iskustva utrkivanja na najvećoj razini, jer sam već evo na ovom Europskom prvenstvu puno bolje anticipirala utrke neke taktičke stvari koje su moji treneri od mene tražili. Tako da sam uvjerena da je nabolje tek ispred mene.

Bljesak.info:Nekim plivačima i plivačicama više odgovaraju nastupi u velikim bazenima, neki izbjegavaju male, kakav je tvoj osjećaj što u ovom trenutku tebi više odgovara?

Pudar: Ja iskreno puno više volim velike bazene i puno se bolje osjećam na velikim bazenima. Koliko god to možda zvučalo paradoksalno jer u Mostaru treniram isključivo na malom 25 metarskom bazenu koji se nalazi u Sveučilišnom kampusu u Rodoču.

Video: Utrka EP finale na 100m leptir

Bljesak.info:Kakvi su tvoji planovi što se tiče finiša ovog dijela sezone, tu je ovo Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju, pa naredna godina? Koja takmičenja te očekuju, na čemu je fokus?

Pudar: Što se tiče svjetskog prvenstva u Abu Dhabiju, moja očekivanja su vezana za što bolji plasman i sakupljanje prijeko potrebnog iskustva za sve moje buduće nastupe. Jer meni zaista treba što više jakih utrka jer jedino na takav način mogu svoje plivačke sposobnosti podići na veću razinu. U narednoj godini ima zaista puno takmičenja i moj stručni tim je koliko sam upoznata napravio neki okvirni plan, gdje se kao najbitnija takmičenja u 2022. godini svakako ističu Europsko i svjetsko juniorsko prvenstvo, na kojima će biti i najveći fokus. Svakako da će tu biti još nastupa na velikim seniorskim prvenstvima, a na kojim od tih takmičenjima ću nastupiti, svakako da zavisi isključivo od procjene mojih trenera, kaže Lana na kraju razgovora.

Djevojčica pred kojom je sasvim sigurno još jako puno velikih utrka i godina treniranja. Samo je treba pustiti, da radi, trenira, kao što je to radila do sada. Lana koja je za desetak dana u Kazanju napravila više nego što će bilo koji političar, "stručnjak" napraviti za ovu zemlju narednih godina. Kako? Tako. 

Kopirati
Drag cursor here to close