Lana u društvu 17 plivačica i osam zemalja

Lana prva s prostora bivše Jugoslavije

U disciplini 200 leptir za plivačice, veliki bazen, ovo je prvo zlato za prostor bivše Jugoslavije kada su u pitanju europska prvenstva. Još je tu tek Dubrovčanka Mirjana Šegrt koja je 1970. godine bila srebrna u Barceloni.
Sport / Ostali sportovi | 17. 08. 2022. u 23:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od trenutka kada se prvi put plivalo Europsko prvenstvo na otvorenom u velikim bazenima 1970. godine, 18 plivačica je do danas osvajalo zlatne medalje na 200 leptir. Do 1989. godine su dominirale plivačice tada jake Istočne Njemačke, Kathleen Nord je bila prva koja je obranila naslov ili povezala dva zlata u Strasbourgu i Bonnu.

Nakon nje je to bila Mette Jacobsen nakon čega dolaze godine vladavine Otylije Jędrzejczak. Poljakinja je četiri puta zaredom bila na tronu. Mađarice Katinka Hosszú i Boglárka Kapás su uspjeli po jednom obraniti naslov, s tim da je upravo Lana Pudar prekinula dominaciju Kapás koja je na posljednja dva Europska prvenstva bila najbolja.

Ono što ovom rezultatu daju posebnu težinu jeste činjenica da BiH tek osma zemlja koja ima europsku prvakinju u ovoj disciplini na otvorenom. I još jedan podatak koji je izuzetno zanimljiv. U disciplini 200 leptir za plivačice, veliki bazen, ovo je prvo zlato za prostor bivše Jugoslavije. Još je tu tek Dubrovčanka Mirjana Šegrt koja je 1970. godine bila srebrna u Barceloni.

Kopirati
Drag cursor here to close