Kukoč pokušava vratiti svoj novac

Kukoč odlučio tužiti banku i savjetnika za krađu 11 milijuna dolara

Dok je Toni osvajao naslove s Bullsima, Banfi je osmislio način kako da izvuče njegov novac. U svibnju 2004. godine Kukoču predlaže unosan posao, to jest, da dio svog novca uloži u kupnju zemljišta i na njemu sagradi luksuzni hotel.
Sport / Ostali sportovi | 01. 09. 2022. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekada sjajni košarkaš Jugoplastike, Benettona, Chicaga, Atlante, Milwaukeea, Philadelphie, Toni Kukoč podigao je tužbu protiv jedne banke u Švicarskoj jer je ista zajedno s njegovim financijskim savjetnikom, 2004. ukrala novac. Radi se o banci EFP International, koja je nekad bila Banka Svizzeria Italiana (BSI).

Kukoču je od 1991. do 2004. financijske poslove vodio Paolo Banfi, s kojim do tada nije imao problema. Kukoč, međutim, u tužbi navodi da je Banfi onda s Paolom Zolom, osobnim Kukočevim bankarom, počeo krasti novac slavnom košarkašu. Kako navodi u optužnici, Banfi se udružio s novim osobnim bankarom slavnog košarkaša, Paolom Zolom, kako bi zajedno ukrali novac. Kukoč ih tereti da su krivotvorili njegov potpis na dokumentima za hipoteku hotela u Luganu.

"Dokumenti pokazuju da je Toni Kukoč potpisao hipotekarne dokumente u Luganu, u Švicarskoj, u prosincu 2006. Međutim, Kukoč u to vrijeme nije bio u Švicarskoj i nikada nije potpisao dokumente", piše u tužbi. Hipoteka na hotel je oko 7.5 milijuna dolara, a Kukoč ih tereti da su mu u preko više od 300 transakcija ukrali ukupno 11 milijuna dolara.

Paola Banfija koji je slovio kao financijski savjetnik, Kukoč je upoznao u vrijeme dok je igrao za Benetton.Sprijateljili su se nakon što je Kukoč prešao u Chicago Bullse i počeo dobro zarađivati. Bio je zaokupljen košarkom, a Banfi, kojeg su mu preporučili kao pouzdanog financijaša, ponudio je svoje usluge bivšem košarkašu.

Dok je Toni osvajao naslove s Bullsima, Banfi je osmislio način kako da izvuče njegov novac. U svibnju 2004. godine Kukoču predlaže unosan posao, to jest, da dio svog novca uloži u kupnju zemljišta i na njemu sagradi luksuzni hotel. Kukoču je to prezentirano kao odlična investicija, projekt koji će zarađivati na imućnim gostima zbog čega 1. lipnja 2004. bivši košarkaš potpisuje suglasnost za gradnju Garni hotela Chesa Seraina na mondenom skijalištu St. Moritz, koji će imati restoran i sedam luksuznih apartmana za goste visoke platežne moći.

Paolo Banfi i Kukočev osobni bankar u BSI banci tada Kukoču savjetuju da ne investira gotov novac, već da digne kredit na što Kukoč pristaje. Nakon što je 2006. završio karijeru u NBA-u, Toni Kukoč tijekom zime 2007. godine dolazi u St. Moritz vidjeti kako napreduju radovi na hotelu za koji su mu rekli da će biti dovršen u roku od devet mjeseci. Bio je to njegov drugi sastanak s bankarima i financijašima nakon što je 2006. godine kao pasionirani golfer bio gost na turniru koji je organizirala BSI banka.

Tada su ga i Banfi i njegov osobni bankar uvjeravali da će do zime 2008. njegov hotel biti u funkciji i početi vraćati investiciju. Ali, ni u siječnju 2007. stanje na gradilištu nije onakvo kako je bilo planirano, a ni hotel nije bio u St. Moritzu, već u 14 kilometara udaljenom seocetu Madulainu. Krajem 2012. godine, kada je shvatio da je ostao bez teško zarađene ušteđevine, Kukoč je odlučio angažirati odvjetnički ured u Luganu koji je ubrzo podnio kaznenu prijavu tužiteljstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close