Bio strašno razočaran

VIDEO I Križaj je nakon Sarajeva i Olimpijade razmišljao o povlačenju

"Mora da sam imao trenutak slabosti. Bila je to loša sezona, ali to se događa svakome. Serviser mi je rekao da ne mogu tek tako odustati zbog jedne loše sezone. Dobro da sam ga poslušao", objasnio je Bojan.
Sport / Ostali sportovi | 09. 02. 2024. u 01:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije briljirao te sezone opće. Do Sarajeva je dohvatio dva postolja. U Courmayeuru je bio drugi, Kitzbühelu treći. U Sarajevo je stigao kao najveća zvijezda kompletne reprezentacije Jugoslavije. Zapelo već na ceremoniji, probao je napamet sa polaganjem zakletve. Pa je nešto malo i zaboravio. Publika je pomogla.

Ingemara Stenmarka nije bilo na Bjelašnici 19. veljače. Problemi sa sponzorima, skijama, za MOO je Šveđanin već bio profesionalac. Bez Stenmarka, uloga favorita pripala je Amerikancu Philu Mahreu, koji je bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa 1982. i 1983. godine, osvajač globusa u slalomu i veleslalomu.

Međutim, Phil se nije proslavio u prvoj vožnji. S vremenom 51.55 završio je na trećem mjestu. Drugi brat Steve, Mahre je bio najbrži (50.85), dok je Jonas Nilsson završio između dva brata s vremenom 51.52.

Bojan Križaj je startao kao 13. i već nakon prve voženje je bilo jasno da od dobrog rezultata, medalje neće biti ništa. 52.98 je bilo dovoljno tek za deseto mjesto. Kasnio je za Stevom više od dvije sekunde. Razočaranje je bilo veliko.

Video: Slalom Olimpijada Sarajevo 

U drugoj vožnji je bio nešto bolji, imao je peto vrijeme, ali na kraju tek sedmi. Premalo za skijaša koji je dvije godine zaredom pobjeđivao u Wengenu. Križaj je dvije godine prije Sarajeva na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu 1982. bio srebrni. Na Olimpijadi je 1980. godine ostao kratak dvije stotinke, do bronce. Sarajevo je trebalo biti vrhunac. Iako je bio iskusan, očito je pritisak učinio svoje.

"Te sam sezone osjećao da nisam pravi. Nije mi išlo, jednostavno nije bilo vrhunskih rezultata. Nije da sam odustao, nego - nisam previše očekivao od sebe u Sarajevu. Znao sam da nešto nedostaje. Ali uživao sam, kao i ostali Jugoslaveni. Imali smo priliku da nastupamo na domaćem terenu, na najvećem sportskom događaju. Vrijedilo je zlata, nema svatko takvu priliku ni sreću u karijeri", priznao je Križaj nakon toliko godina. I ne samo to. Bojan je nakon Sarajeva razmišljao o povlačenju.

Video: Slalom Olimpijada Sarajevo 

"Jesam. Dosta sam razgovarao sa svojim serviserom. Rekao je da sam lud što tako razmišljam. Mora da sam imao trenutak slabosti. Bila je to loša sezona, ali to se događa svakome. Rekao mi je da ne mogu tek tako odustati zbog jedne loše sezone. Dobro da sam ga poslušao".

U konačnom raspletu slaloma na Bjelašnici, braća Phil i Steve su na kraju završila uzeli zlato i srebro. Razlika, 21 stotinka. Didier Bouvet je bio brončani.

Video: Slalom Olimpijada Sarajevo 

Ono što Bojan nije napravio tog dana na Bjelašnici, jeste na kraju sezone 86/87. Na istom mjestu se vozila završnica Svjetskog kupa, Grega Benedik je slavio u utrci slaloma, Bojan je osvojio Mali kristalni globus u slalomu. U Saalbachu 1988. godine Križaj se oprostio.

Kopirati
Drag cursor here to close