Sretan put!

Krenula biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar

Trideset pet biciklista će nakon dvije godine "korona pauze" prevaliti put dugačak oko 450 kilometara.
Sport / Ostali sportovi | 28. 04. 2022. u 11:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseta biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar krenula je jutros iz Mostara prema Vukovaru kako bi još jednom povezala dva grada prijatelja i na simboličan način odala počast svim žrtvama rata u Hrvatskoj i BiH.

Trideset pet biciklista će nakon dvije godine "korona pauze" prevaliti put dugačak oko 450 kilometara od Mostara, preko Kiseljaka, Žepča, Orašja, Županje, a dolazak u Vukovar planiran je 2. svibnja.

Organizatori biciklističke karavane su Udruga za promociju biciklizma "Herzegovina Bike" u suradnji s više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske.

Kako su najavili organizatori, karavanom se želi odati počast poginulima u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara u kojemu je tijekom tromjesečne opsade 1991. godine poginulo oko 3.500 osoba, od čega više od tisuću civila.

Prije starta sudionici su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika palim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Po riječima predsjednika udruge "Herzegovina Bike" Tonija Zorića, karavana i ove godine nosi naziv "Iz Hercegovine sa srcem" iz razloga što biciklisti prijateljima u Žepču, Kiseljaku, Županji i Vukovaru nose domaće hercegovačke proizvode.

''Naime, ideja je da i ove godine na našoj desetoj obljetnici promoviramo hercegovačke proizvode, odnosno gastro ponudu Hercegovine na način što ćemo kroz sve popularnije sport biciklizam podijeliti poklon pakete našim prijateljima u BiH i Hrvatskoj'', kazao je Zorić.

Daniel Vincetić, predsjednik Biciklističkoga kluba Kotur Županja Daniel Vincetić, koji je suorganizator ove karavane i domaćin njezine treće etape koja nosi naziv "Memorijal Mladen Ćatić", nazvanu po jednom od 12 poginulih redarstvenika u Borovu selu, istaknuo je kako je ovo treći put da biciklisti iz Županje sudjeluju u karavani prijateljstva.

Mario Marić, član Biciklističkog kluba Mostara, koji je i začetnik ideje biciklističke karavane prijateljstva Mostar - Vukovar iz 2011. godine, ističe kako je mišljenja da će se ovogodišnjem karavanom još više uvezati gradovi i pojačati prijateljstva između BiH i Hrvatske.

Biciklistička karavana kretat će se magistralnim i županijskim cestama, a osiguravat će je policijska pratnja.

Kopirati
Drag cursor here to close