Red Bull Cliff Diving

Kraj cliff diving sezone obilježen skokovima u tri stoljeća star bunar u Indiji

Orlando Duque i Rhiannan Iffland, zvijezde Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, skokovima u poznati stepenasti bunar Toorji u Indiji označili su završetak još jedne vrhunske sportske godine.
Sport / Ostali sportovi | 28. 11. 2019. u 18:10 Bljesak.info
Kraj cliff diving sezone obilježen skokovima legendi u tri stoljeća starom bazenu u Indiji

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Orlando Duque i Rhiannan Iffland, zvijezde Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, skokovima u poznati stepenasti bunar Toorji u Indiji označili su završetak još jedne vrhunske sportske godine. Skokovima s visine od 20 metara u bazen koji je star tri stoljeća ovaj legendarni dvojac je najavio i početak nove ere za cliff diving.

Za kolumbijsku legendu Duquea minula sezona je bila i posljednja u bogatoj natjecateljskoj karijeri, dok je Australka Iffland nevjerojatnom godinom bez poraza došla do četvrte titule svjetske prvakinje u nizu.

Foto: PR / Kraj sezone obilježen skokovima u tri stoljeća starom bazenu u Indiji

Dvojac je u indijskom gradu Jodhpur, poznatom i kao Grad Sunca i Plavi grad, na povijesnoj lokaciji Toorji bunara, izveo prve profesionalne cliff diving skokove na ovom podkontinentu. Na taj način pioniri i legende ovog sporta su sa stilom zaokružili godinu koja je za oboje bila posebna, te su najavili novu eru clifff divinga.

Toorji bunar je prije gotovo 300 godina izgradila kraljica supruga maharadže Abhaya Singha i služio je za javnu opskrbu vodom. Nedavna restauracija je otkrila više od 60 metara zamršenih rezbarija slonova koji plešu, srednjovjekovnih lavova i krava, kao i niše s drevnim božanstvima. Danas ovaj stepenasti bunar neslužbeno služi kao lokalni bazen za plivanje u Jodhpuru. Rado ga posjećuju djeca i poneki odrasli koji uživaju u kupanju i skokovima u hladnoj vodi.

Foto: PR / Kraj sezone obilježen skokovima u tri stoljeća starom bazenu u Indiji

''Prvi put sam u Indiji i zaista sam uzbuđen zbog lokacije. To je spoj svega: malo povijesti, prelijepa i vrlo nezgodna lokacija. Površina za doskok je jako mala'', objasnio je Duque, jedini čovjek koji je skakao na svih sedam kontinenata.

''Fantastično. Jedna od najboljih lokacija na kojima sam do sada bio'', dodao je ovaj 45-ogodišnjak, jedan od pionira cliff divinga, koji je po završetku sezone 2019. obznanio završetak više od dvije decenije duge i jako uspješne natjecateljske karijere.

Nekoliko trenutaka nakon što se u rujnu, na završnici sezone u Španjolskoj, Duque oprostio od natjecanja, 28-godišnja Iffland je postala prva skakačica - uključujući žene i muškarce - koja je pobijedila na svim stanicama u sezoni. Za najtrofejniju skakačicu u historiji ovog sporta, iskustvo u Indiji je bilo šlag na tortu u nevjerovatnoj godini.

Foto: PR / Kraj sezone obilježen skokovima u tri stoljeća starom bazenu u Indiji

''Nikada zaista nisam doživjela ništa slično Indiji. Ona ima svoj vlastiti okus i jako je užurbana, ali ljudi su istovremeno tako smireni'', rekla je Australka. ''Bilo je nevjerovatno iskustvo skakati tamo. Nakon prvog skoka, drugi je prošao bez nervoze i bilo je toliko zabavno da sam bila raspoložena da se vratim i ponovim to''.

Nakon ove završne pustolovine na povijesnom spomeniku u srcu Indije, Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstvo se vraća sredinom svibnja 2020. i to na potpuno novoj lokaciji u Indoneziji, koja će biti prva od osam stanica prvenstva. Sljedeće godine, prvak i prvakinja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva po prvi put će biti okrunjeni u Sydneyu, domaćem terenu Rhiannan Iffland i posljednjoj stanici sezone 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close