Raste zanimanje sponzora

Ključnu ulogu u oglašavanju na OI odigrat će online mediji i društvene mreže

Oglašivači će po prvi put moći kupovati oglase pomoću automatizirane tehnologije, umjesto prodavača, a NBCU je također potpisao ugovore o postavljanju isječaka na X i Snapchat.
Sport / Ostali sportovi | 09. 04. 2024. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se srpanjska ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. bliži, američka televizijska kuća NBCUniversal (NBCU) bilježi obnovljeni interes velikih korporativnih sponzora za glavni svjetski sportski događaj jer se očekuje da će navijači ispuniti olimpijske stadione po prvi put od pandemije COVID-19.

NBCU u vlasništvu Comcasta je u utorak objavio da je prodao 1.2 milijarde dolara u reklamama za pariške Igre i da je na putu da postigne novi prodajni rekord u povijesti Olimpijskih igara. Tvrtka je platila 7.65 milijardi dolara za obnovu ugovora o pravima emitiranja OI do 2032., najvećeg ugovora na svijetu u području igara, javlja Hina.

Potrošnja veća za 18% nego za Tokio

''Potrošnja na oglašavanje sponzora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) trenutačno je veća za 18 posto u odnosu na prethodne ljetne Olimpijske igre u Tokiju koje su se održale 2021.'', rekao je Dan Lovinger, predsjednik prodaje za Olimpijske i Paraolimpijske igre pri NBCU. Sponzori MOO-a, koji uključuju velike brendove poput Vise, Toyote i Procter & Gamblea, plaćaju procijenjenih 100 milijuna dolara za pravo korištenja slavnih olimpijskih krugova u svojim marketinškim materijalima.

''Rast se može pripisati tome što su Pariz prve Olimpijske igre koje dopuštaju sve gledatelje od pandemije, te s povoljnijom vremenskom zonom za publiku u SAD-u nakon čak tri Olimpijske igre održane u Aziji'', rekao je Lovinger.

''Vrlo malo svojstava može pomoći brandovima da izgrade doseg i točno znaju gdje se oglašavaju. Zato Olimpijske igre nastavljaju dobivati podršku velikih oglašivača'', dodao je.

Budući da gledatelji, osobito mladi ljudi, sve više konzumiraju sadržaj na internetu i putem društvenih medija, NBCU je poduzeo korake kako bi pratio promjenu. Prošlog mjeseca objavila je da će na prvim ljetnim Olimpijskim igrama svaki pariški događaj biti dostupan na njegovoj streaming usluzi Peacock.

"Dani velikih TV kampanja iza nas"

Oglašivači će po prvi put moći kupovati oglase pomoću automatizirane tehnologije, umjesto prodavača, a NBCU je također potpisao ugovore o postavljanju isječaka na X i Snapchat.

Prihod NBCU-a od digitalnog oglašavanja u Parizu već je premašio sve prošle Olimpijske igre, rekao je Lovinger, dodavši kako je Procter & Gamble je prije trošio desetke milijuna dolara s NBCU-om za Olimpijske igre, ali je s vremenom smanjio svoju potrošnju za oko 50 posto. Proizvođač čipova Intel i marka guma Bridgestone, dva sponzora IOC-a, rekli su Reutersu da će se odreći televizijskih oglasa i svoje marketinške kampanje za Pariz postaviti na digitalne platforme.

''Dani velikih TV kampanja su iza nas'', rekla je Bridgestoneova šefica marketinga Sara Correa.

Bridgestone je snimio video koji prikazuje kako koristi svoju tehnologiju gume za pomoć paraolimpijskim sportašima s gumama za njihova invalidska kolica i gumenim potplatima za trčanje, koji je objavio na svojim YouTube, Facebook i Instagram računima.

Intel je rekao da istražuje jumbo plakate i takozvano oglašavanje izvan kuće uz digitalno i društveno oglašavanje.

Digital može biti privlačan za robne marke koje paze na smanjenje troškova.

''Apsolutni trošak digitalnog je niži. Digitalno je lakše pratiti i lakše mjeriti'', rekao je Martin Sorrell, osnivač reklamnih tvrtki S4 Capital i WPP.

''Visa je rekla da i dalje vjeruje u moć televizije za sportove uživo, ali je dodala da su "težište navijača, posebno relativno mladih navijača, društveni mediji", rekao je Frank Cooper, Visin glavni marketinški direktor.

Toyota je rekla da će oglašavati na TV-u, uključujući tijekom ceremonija otvaranja i zatvaranja, dok će raditi sa slavnim osobama i sportašima kako bi se povezala s publikom koja nije tradicionalni ljubitelji sporta.

Kopirati
Drag cursor here to close