Pred tekmu

Ključni su Maqueda i Alex Dušebajev

Nepoznanica nema, uostalom, Španjolci su godinama tu, igraju uglavnom isto.
Sport / Ostali sportovi | 26. 01. 2020. u 11:58 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska i Španjolska na velikim takmičenjima. Teško je neko prošlo da nije međusobnog sraza, što u fazi po skupinama, što u četvrtfinalu, polufinalu, finalu. Uostalom, današnji okršaj će biti čak 23. međusobni, drugi u samo četiri dana.

Treće finale zaredom

Nepoznanica nema, uostalom, Španjolci su godinama tu, igraju uglavnom isto. Bez obzira na generacije igrače, bez obzira na izbornika. Je su li na klupi Pastor, Rivera ili sadašnji Jordi Ribera. Godinama svoje uspjehe grade na relaciji obrana - vratari - pivoti. A bilo je uspjeha, uostalom dva puta su bili svjetski prvaci, za sada su aktualni europski. I imaju priliku postati tek druga selekcija koja je obranila naslov europskog prvaka. Posljednji i jedini bili su Šveđani, još tamo 2002. godine. Uz to, Španjolci su povezali tri nastupa zaredom u finalima Europskih prvenstava zaredom, od Danske 2014. godine, imaju broncu, srebro, zlato, što se svakako mora respektirati. 

Maqueda i Alex Dušebajev su ključni igrači

Do finala su Španjolci na prosjeku od 32 gola po susretu. Prvo ime reprezentacije je Alex Dušebajev s 35 golova, ali i ostali su to dosta blizu. Fernandez Perez (32), Maqueda (29), Gomez Abello (26), Sole, Entrerrios (24). Vratari su također vrlo dobri, skoro izjednačeni. Perez de Vargas je na 32% obrana, Corrales je 34, ali je de Vargas imao više posla (58/180). Probao je Ribera rasporediti minutažu i dobrim dijelom je uspio. Što na ovakvom turniru može biti jako važno. 

Spomenuli smo obranu, dva izuzetno važna igrača u tih 6-0 su Morros i Guardiola. Morros s svojih skoro dva metra (1.99) i Guardiola koji ima ta dva metra. U sredini ide jako teško preko njihovog bloka. Za kontre su zaduženi Arino i Fernandez, pa Solle i Abello.

U napadu su najopasniji desno, jer tamo su Dušebajev i Maqueda. Prvi ima sjajne individualne kvalitete, brzinu, drugi snagu. Ako Hrvati uspiju zaustaviti taj dvojac onda će veću odgovornost morati preuzeti Julen Aguinagalde. Aguinagalde, Sarmineto i Raul. A tu bi svoju šansu morala tražiti Hrvatska.

''Puno je tu iskusnih igrača, u obrani sjajno čitaju igru i uništavaju protivnike kontrama u polukontrama. Jaki su i ne bi smo smijeli napraviti ono što nam se dogodilo s Njemačkom u prvom dijelu, da uđemo u klinč. Tih svojih 6-0 znaju postaviti i plitko, ali i duboku. Obrana će biti ključ'', upozorava Lino Ćervar.

Hrvatski rukometaši su u polufinalu spustili Norvežane ispod trideset golova, kroz četiri produžetka i svega dvije kontre. Ako tako nešto ponove protiv Španjolske onda će biti jako blizu zlata. Iako treba uzeti u obzir činjenicu da se selekcija Hrvatske potrošila u polufinalu. Potrošila i protiv Njemačke, pa Španjolske u prvoj utakmici.

Gledajući rezultate finalnih utakmica od Portugala 1994. godine do danas, posljednjih nekoliko je bilo lišeno bilo kakve rezultatske neizvjesnosti. Tek je finale u Beogradu između Danske i Srbije završeno 21:19, sve ostalo od Slovenije 2004. godine je bilo četiri razlike ili više. Ovo današnje bi moglo biti ipak drugačije.

Kopirati
Drag cursor here to close