Judo

JK Neretva: Pet medalja iz Samobora

Sport / Ostali sportovi | 31. 01. 2017. u 19:04 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza džudaša mostarske Neretve uspješan je, prvi vikend u 2017. godini. Nastupili su na dva natjecanja u Samoboru i naravno - niusu razočarali.

Profektus Kup

Članovi najmlađeg mostarskog kluba, proteklog vikenda su nastupili na Međunarodnom judo turniru “Profectus Cup Powered by Biobaza 2017” u sportskoj dvorani u Samoboru. Na natjecanje su stigle 52 judo ekipe iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Rusije.

Neretva je imala šest natjecatelja, a ukupno su osvojene četiri medalje i tri peta mjesta. Naime ovo je bilo prvo natjecanje u 2017. godini te su se džudaši Nertve nakon duže pauze ipak uspjeli snaći te osvojiti i koje odličje.

Treba naglasiti da je došlo do većih promjena u judu pa je za sve natjecatelje bilo dosta noviteta za koje nisu znali. Naime, prema IJF-u cilj ovih promjena pojednostavljenje je pravila čime se željelo postići da borbe budu što atraktivnije.

Kratko pojašnjenje i osnovne promjene na koje će se džudaši trebati adaptirati:

- Trajanje muških seniorskih borbi se skraćuje na 4 minute
- Bodovanje: od sada postoje samo dvije vrste poena, Ippon i Waza-ari, Yuko se ukida potpuno, što znači da sve što je prije bilo bodovano sa Yuko ili Waza-ari postaje isključivo Waza-ari
- Waza-ari se više ne zbraja, odnosno dva ili više Waza-ari bodovanja više ne znače automatski Ippon, već se borba nastavlja
- Prilikom zahvata držanja ( Osae Komi ): Waza-ari se boduje nakon 10 sec., a Ippon nakon 20 sec.
- Kazne: treći shido oznaćavat će Hansoku Make (gubitak borbe), umjesto dosadašnja četiri shida

Pored navedenih promjena natjecatelji Neretve ipak su se uspjeli snaći te osvojiti medalje u veoma jakoj konkurenciji.

Osvojene medalje:
Zlatnu medalju osvojio je:
• Hrvoje Knezović +55 kg (U12)
Srebrne medalje osvojili su:
• Stjepan Salmanić -42 kg (U14)
• Josip Previšić -55 kg (U14)
Brončanu medalju osovjila je:
• Korina Džidić -36 kg (U14)

Sveučilišno prvenstvo Hrvatske 2017.

Dan poslije u istoj dvorani u Samoboru održano je PH za studente. JK Neretva je na ovom prestižnom turniru imao tri predstavnika Sveučilišta u Mostaru.

Sva tri mostarska studenta napravili su zapežen rezultat u veoma jakoj konkurenciji iz cijele Hrvatske - nastupilo je osam Sveučilišta uključujujući i mostarsko.

Ivan Jurić osvojio je treće mjesto, brončanu medalju u kategorji do 66 kg, Mateo Puljić je imao dvije pobjede i dva poraza te se morao zadovoljiti sa petim mjestom u konkurenciji od devet natjecatelja.

I treći predstavnik Sveučilišta u Mostaru, Ivan Bilić, zauzeo je deveto mjesto u konkurenciji od 27 natjecatelja.

Kopirati
Drag cursor here to close