Žena u Formuli 1 nakon pet godina

Jessica Hawkins testirala za Aston Martin

"Trebalo je puno krvi, znoja i suza da dođem ovdje. Ništa se ne može usporediti s ubrzavanjem i kočenjem bolida Formule 1 i, nakon što sam pogledala podatke, stvarno sam ponosna na svoju izvedbu", rekla je Jessica.
Sport / Ostali sportovi | 27. 09. 2023. u 00:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povijest Formula 1 pamti neka imena. Žena koje su se pojavile u kokpitu bolida. Bilo da se radi o treninzima, službenim kvalifikacijama, utrkama. Maria Teresa de Filippis je prva žena koja je ikada sudjelovala na utrci Formule 1. Ukupno je upisala pet nastupa. Najbolji rezultat joj je deseto mjesto na VN Belgije, na stazi Spa, koje je ostvarila 1958. godine.

Maria Grazia Lombardi se pojavila 1974. godine, kao vozač Brabhama, kasnije je vozila i za March. Kratko je surađivala s RAM Racingom. Divina Mary Galica, skijašica, olimpijka, tri puta se okušala u kvalifikacijama niti jednom nije uspjela proći. Kasnije će doći Desire Randall Wilson, Giovanna Amati, Susie Wolff.

Katherine Legge je testirala bolide momčadi Minardi 2005. godine, a Španjolska Maria de Villota je 2011. to je isto radila za Lotus Renault, a 2012. za momčad Marussia. De Villota je 2013. godine nakon nesreće tijekom testiranja bolida Marussije izgubila desno oko, a umrla je u listopadu iste godine uslijed zatajenja srca.

Sauber je 2014. godine za potencijalnu vozačicu angažirao Simonu de Silvestro, a godinu kasnije se momčadi Lotus pridružila Carmen Jorda. Od 2019. godine, vozačka akademija momčadi Williams je pod svoje okrilje uzela vozačicu W serije Jamie Chadwick.

Jamie je od tada razvojna vozačica za Williams F1 momčad. Posljednja vozačica koju smo gledali na stazi bila je Kolumbijka Tatiana Calderon sa Sauberom, sada Alfa Romeom, na stazi Hermanos Rodriguez u Mexico Cityju u listopadu 2018.

Sada imamo novo lice na stazi. Bivša britanska prvakinja u kartingu koja se utrkivala u sada ugašenoj W ženskoj trkaćoj seriji, Jessica Hawkins se našla za volanom bolida Aston Martin na stazi Hungaroring. Ona je odvozila 26 krugova u AMR21 bolidu iz 2021. godine. Hawkins je radila i kao kaskader u filmu o Jamesu Bondu, a na Hungaroringu je odvozila ukupno 26 krugova. U autu se izmjenjivala s brazilskim testom i rezervom Felipeom Drugovichem

Video: Jessica na stazi 

"Trebalo je puno krvi, znoja i suza da dođem ovdje. Ništa se ne može usporediti s ubrzavanjem i kočenjem bolida Formule 1 i, nakon što sam pogledala podatke, stvarno sam ponosna na svoju izvedbu. Nastavit ću raditi, trenirati, nadajući se da ću biti inspiracija drugim ženama. Želim im dati do znanja da slijede svoj san, bez obzira kakav je", rekla je Jessica.

Direktor tima Aston Martin Mike Krack je također bio više nego zadovoljan:

"Ovo je poseban trenutak, kako za naš tim, tako i za Jessicu. Bili smo zaista impresionirani kako se Jessica pripremala za ovaj test, koliko je naporno radila na našem simulatoru."

Kopirati
Drag cursor here to close